Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Održan webinar “Novinari/novinarke u vrijeme koronavirusa/Na prvoj liniji/Ideje za oporavak”

  25. 8. 2020.

   

  Vijeće za štampu u BiH u saradnji sa portalom Start BiH, 25. 8. 2020. organiziralo je Webinar - Okrugli sto na temu “Novinari/novinarke u vrijeme koronavirusa/Na prvoj liniji/Ideje za oporavak”. Okrugli sto je završni događaj projekta “Profesija novinar/novinarka”, kojeg portal Start BiH, u partnerstvu sa Vijećem za štampu u BiH, realizira kroz program osnaživanja nezavisnih medija IMEP.

  Okruglom stolu prisustvovali su: Vildana Selimbegović, direktorica i glavna i odgovorna urednica "Oslobođenja", Dario Novalić, direktor i glavni i odgovorni urednik magazina "Start BiH", Sandra Gojković - Arbutina, glavna i odgovorna urednica "Nezavisnih novina", Suada Peštek, direktorica portala radiosarajevo.ba, Almasa Bajrić, direktorica agencije Prag, Almir Panjeta, novinar, Fedžad Forto, zamjenik glavnog urednika agencije FENA i generalni sekretar "Društva novinara", Siniša Vukelić, glavni i odgovorni urednik portala capital.ba i predsjednik Kluba novinara Banja Luka i Kenan Kešmer, urednik na portalu Raport.ba. Moderatorica je bila Dženana Burek, izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH.

  Cilj okruglog stola bio je pokušati pronaći odgovor na pitanje kako da se mediji izbore za opstanak, imajući u vidu sve teškoće izazvane pandemijom koronavirusa, uključujući pad prihoda od oglašavanja, pad tiraža printanih medija, pogoršanje radnopravnog statusa zaposlenih i nedostatka sluha vlasti za rješavanje sve većih problema sa kojima se mediji suočavaju.

  “Mediji sada osjećaju najveće posljedice pandemije. Pad tiraža, smanjenje prihoda od oglašavanja. Jedina šansa je u projektima, jer su u RS neki mediji dobili pomoć, a za druge nema novca”, rekla je Gojković – Arbutina.

  “Mi smo odmah morali posegnuti za mjerama radi osiguranja nastavka rada. Pokušavamo se sada stabilizirati, radimo na projektima. A država čini sve da nam oteža. Inspekcije stalno dolaze”, kazala je Selimbegović.

  “Vlast ne obraća pažnju na probleme medija, ali će im mediji trebati uskoro kad krene predizborna kampanja. Mogi bi mediji stupiti u kolektivni štrajk narednih mjeseci, što je vrlo izvjesno”, ocijenio je Novalić.

  “Ne samo da će doći do otpuštanja, već nastupa kolateralna šteta. Izvještavanje je lošijeg kvaliteta, mediji se ne bave drugim temama osim pandemijom, manja je motiviranost novinara, etablirani novinari napuštaju profesiju”, rezimirao je Vukelić.

  Dogovoreno je da mediji zajednički nastupe prema vlastima u BiH sa ciljem što hitnijeg rješavanja njihovog statusa.

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.