Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Vijeće za štampu i online medije u BiH najstrožije osuđuje prijetnje redakciji Nezavisnih novina  Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, najoštrije osuđuje prijetnje smrću upućene redakciji Nezavisnih novina i ugrožavanje sigurnosti urednika i novinara.

  Apeliramo na nadležne institucije da što prije reagiraju i otkriju osobe koje su uputile prijetnje novinarima i redakciji Nezavisnih novina. Ovakvi postupci najstrožije moraju biti osuđeni i adekvatno kažnjeni. Posljedice nekažnjavanja opasne su, ne samo po kolege kojima su prijetnje upućene, već i po slobodu informiranja i demokratsko društvo u cjelini.

  Upućivanje prijetnji, zastrašivanje i sprečavanje medijskih zaposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, krivična su djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. krivičnim zakonima. Sloboda izražavanja je demokratska vrijednost, kao i sloboda profesionalnog i odgovornog novinarstva.

  Štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije, poziva nadležno ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštva u BiH da učine sve kako bi ovaj čin zastrašivanja medijskih profesionalaca u obavljanju posla bio najstrožije kažnjen, a slobodni rad novinara zaštićen.

  Vijeće za štampu i online medije u BiH, daje punu podršku uredništvu Nezavisnih novina, koje su punopravni član Vijeća, i ohrabruje kolege redakcije da i dalje nastave sa svojim dosadašnjim profesionalnim radom.


  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.