Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Profesionalno i etično medijsko izvještavanje kao sredstvo zaštite od tužbi za klevetu

  Vijeće za štampu i online medije u BiH organizuje webinar "Profesionalno i etično medijsko izvještavanje kao sredstvo zaštite od tužbi za klevetu" za urednike, novinare i članove Žalbene komisije koji će biti održan 23. 2. 2022. putem platforme Zoom.

  Webinar se realizira u okviru projekta "Zaštita prava novinara i prava građana", uz podrška European Endowment for Democracy (EED).

  Razmjena mišljenja i diskusija o svim aspektima etike medijskog izvještavanja, izazovima i problemima u primjeni etičkih standarda neophodan su preduslov za razvoj slobodnih, profesionalnih i demokratskih medija. Urednici medija u BiH će kroz dijalog sa članovima Žalbene komisije imati priliku shvatiti koliko je važno u svakodnevnom radu pridržavati se profesionalnih odrednica Kodeksa za štampu i online medije BiH, te kako putem mehanizma samoregulacije mogu ispraviti eventualne pogreške u izvještavanju i zaštiti se od eventualnih tužbi za klevetu.

  Vijeće za štampu i online medije u BiH kroz diskusiju o etičkim dilemama, nastoji unaprijediti standarde medijskog izvještavanja i time stvoriti temelje za slobodnije i demokratičnije medije i društvo u cjelini. Izgradnjom okruženja za profesionalno, slobodno i odgovorno izvještavanje, štiti se pravo građana i građanki na tačnu, pravovremenu informaciju lišenu političkih, ekonomskih i drugih vrsta manipulacija i uticaja koji se ostvaruju putem medija.

  Nažalost, sve veći broj tužbi protiv novinara i medija, bez prethodno ispoštovanog medijacijskog procesa, pokazuju da se zakoni o zaštiti od klevete ne poštuju, a mediji su vrlo često prinuđeni plaćati visoke novčane iznose na ime naknade štete izrečene uglavnom za nanesenu tzv. "duševnu bol". Ovakve sudske presude ozbiljno ugrožavaju slobodni rad medija i slobodno novinarsko izvještavanje.

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.