Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU I ONLINE MEDIJE U BiH: PRIJETNJE, PRITISCI, PRESUDE... UGROŽAVAJU SLOBODU MEDIJA U BiH

  Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija podsjeća javnost i sve članove medijske zajednice BiH na važnost medijskih sloboda za razvoj demokratskih društava, posebno u ovako izazovnim vremenima.

  Prema Indeksu slobode medija u svijetu, koji izdaju Reporteri bez granica, Bosna i Hercegovina zauzima 67., što je lošije u odnosu na prošlogodišnje 58. mjesto.

  Da mediji ne uživaju potrebne slobode za neometan rad jasno je detektirao i američki State Department u svom posljednjem izvještaju o ljudskim pravima.

  Oni su naveli da je u proteklom periodu nastavljeno nasilje, zastrašivanje, uznemiravanje nad novinarima i medijskim kućama, a stizale su im i prijetnje, uključujući i prijetnje smrću.

  U onemogućavanju novinara i medijskih kuća da izvještavaju o radu institucija, nastavljeno je zloupotrebljavanje brojnih restriktivnih mjera, uvedenih za suzbijanje pandemije COVID-19, čime se jasno krše medijske slobode o pristupu informacijama. Pored toga, novinari se konstantno suočavaju sa raznim pritiscima, neosnovanim kritikama, ali i uvredama, koje često dolaze od zvaničnika koji su predmet medijskih izvještaja.

  Uznemirujuća je informacija da se tokom prošle godine povećao broj napada na novinare, pa i od javnih zvaničnika, a novinari i medijske kuće susretale su se sa ogromnim pritiscima čiji rezultat treba biti cenzura.

  Prošlu godinu obilježile su i dvije sudske presude, koje su svojevrsni presedan, a kojima se od dva medija traži isplata neosnovano visoke odštete.

  Svi ovi podaci pokazuju da BiH kao država i društvo ne napreduju u pogledu slobode medija, nego da čak nazadujemo, što je zabrinjavajući trend.

  Vijeće za štampu i online medije u BiH podsjeća da je sloboda medija jedan od uvjeta za napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji i da je upravo sloboda medija jedan od indikatora demokratičnosti društva, jer je pravo na pouzdane, istinite i blagovremene informacije jedno od osnovnih ljudskih prava.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.