Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

    Apel Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini povodom početka kampanje za Opće izbore 2022. godine u Bosni i Hercegovini

  Povodom početka predizborne kampanje uoči Općih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini, Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini apelira na novinare, urednike i korisnike štampanih i online medija na poštovanje civilizacijskih i profesionalnih standarda u javnoj komunikaciji.

  Apelira se na urednike i novinare printanih i online medija u našoj zemlji da se pridržavaju odredaba Etičkog kodeksa Vijeća za štampu i online medije u BiH, kao temeljnog dokumenta novinarske profesije, prihvaćenog od strane novinarskih udruženja i medijskih profesionalaca.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH apelira na korisnike štampanih i online medija da pokažu odgovornost u korištenju informacionih tehnologija i medijskih sadržaja, poštujući pravila civilizirane i uljuđene komunikacije, medijske pismenosti i kulture. Posebno apeliramo da izbjegavaju zloupotrebu slobode govora kao što je govor mržnje, prijetnje, vrijeđanje, prenošenje huškačkih i varljivih sadržaja, i da umjesto toga argumentiranom i uljuđenom komunikacijom doprinesu pluralizmu mišljenja i traženju najboljih opcija za sve građane Bosne i Hercegovine.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH još jedanput podsjeća na odredbe Kodeksa za štampane i online medije koje možete pronaći na sljedećem linku: https://bit.ly/2MDWzi2.

  Vijeće za štampu i online medije u BiH, uz podršku misije OSCE-a u BiH i tokom ove izborne kampanje realizirat će kampanju "Stop! Govor mržnje" u online medijima u Bosni i Hercegovini. Cilj kampanje je da se identificira i reagira na govor mržnje sadržan u online komentarima tokom izborne kampanje za Opće izbore 2022. godine.

   

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.