Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Škola medijske etike Vijeća za štampu i online medije u BiH

  Vijeće za štampu i online medije u BiH realizuje Školu medijske etike za studente i studentice novinarstva sa Univerziteta/Sveučilišta u Bosni i Hercegovini u Sarajevu od 5. do 9. oktobra 2022. godine.

  Cilj Škole medijske etike jeste unapređenje profesionalnih standarda izvještavanja u bosanskohercegovačkim medijima, kroz edukaciju mladih generacija novinara i budućih urednika.

  Pored redovnog nastavnog plana i programa na fakultetima, praktično obrazovanje u Školi studentima će pružiti novu i drugačiju perspektivu o prirodi njihovog budućeg odgovornog rada u medijima.

  Program sadrži teoretska predavanja i praktične vježbe, a teme su: medijska etika; samoregulacija medija; sloboda medija i sloboda govora; govor mržnje kao zloupotreba slobode govora te posljedice koje govor mržnje izaziva; dezinformacije; novinarski žanrovi; iskustva bh. urednika; metode novinarskog istraživanja; Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama; medijski zakoni u BiH; etika istraživačkog novinarstva; "insider" metode istraživačkog novinarstva i etika "insider" metoda; izvori informacija, provjera i zaštita izvora.

  Polaznici ovogodišnje Škole imat će priliku da po prvi put prisustvuju sjednici Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije u BiH, koja je inače zatvorena za javnost, te prate postupak odlučivanja Komisije po žalbama građana na izvještavanje štampe i online medija u BiH.

  Škola se realizira kroz Transition Promotion, zvanični program Vlade Republike Češke.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.