Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Završena Škola medijske etike Vijeća za štampu i online medije u BiH

  Vijeće za štampu i online medije u BiH organizovalo je Školu medijske etike za studente i studentice novinarstva iz BiH od 5. do 9. oktobra 2022. godine u Sarajevu.

  Škola medijske etike realizovana je kroz Transition Promotion, zvanični program Vlade Republike Češke.

  Program Škole obuhvatio je medijsku etiku kao osnov za slobodno medijsko izvještavanje, Kodeks za štampane i online medije BiH, Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, medijske zakone u BiH, novinarske žanrove i internet, izazove digitalnog doba, multimedijalno novinarstvo, društvene mreže i novinarstvo, istraživačko novinarstvo, ‘Insider’ metodu istraživačkog novinarstva i etiku ‘insider’ metode, govor mržnje kao zloupotrebu slobode govora, dezinformacije.

  Predavači na Školi bili su: Berislav Jurič, urednik portala bljesak.info i predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH; Fuad Kovačević, urednik na portalu Al Jazeera Balkans; Renata Radić - Dragić, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN); prof. dr Enes Osmančević; Dženana Burek, izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH i Maida Bahto Kestendžić, projekt koordinatorica Vijeća za štampu i online medije u BiH.

  Tokom prvog dana Škole, svoja iskustva iz prakse sa studentima i studenticama podijelila je Dženana Burek, izvršna direktorica Vijeća, dugogodišnja novinarka, kroz diskusiju o temama "Šta znači biti novinar?" i "Kako 'zapaliti' novinarski plamen u sebi?".

  Fuad Kovačević, urednik portala Al Jazeera Balkans govorio je o izazovima digitalnog novinarstva, multimedijalnog novinarstva, kao i iskustivima iz svoje duge i bogate novinarske prakse.

  Drugi dan Škole medijske etike, Renata Radić - Dragić, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) govorila je o metodama istraživačkog novinarstva, etici u istraživačkom novinarstvu, o "Insider" metodi istraživačkog novinarstva i provjeri i zaštiti izvora.

  Berislav Jurič, urednik portala bljesak.info i predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH, govorio je o online novinarstvu i izazovima digitalnog doba.

  Popodnevni sati drugog radnog dana bili su rezervisani za predavanje prof. dr Enesa Osmančevića, profesora na Filozofskom fakultetu u Tuzli, na temu "Govor mržnje i dezinformacije u medijima".

  U sklopu Škole medijske etike održana je 100. sjednica Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije u BiH, na kojoj su razmatrane žalbe građana i građanki na pisanje štampanih i online medija. Sjednici su prisustvovali i studenti i studentice, polaznici Škole, koji su se po prvi put susreli sa analizom prigovora građana i građanki iz ugla članova/ica Žalbene komisije.

  Škola je zatvorena svečanom dodjelom certifikata. Certifikate polaznicima Škole uručila je ambasadorica Republike Češke u BiH, gđa Ivana Hlavsová i predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH, Berislav Jurič.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.