Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopštenje za javnost povodom javnog poziva na ubistvo prof. dr Rešida Hafizovića

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

  SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

  POVODOM JAVNOG POZIVA NA UBISTVO PROF. DR REŠIDA HAFIZOVIĆA

  Vijeće za štampu u BiH osuđuje zloupotrebu slobode govora na društvenim mrežama

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, samoregulatorno tijelo za štampane i online medije, osuđuje prijetnje smrću upućene prof. dr Rešidu Hafizoviću putem Facebook stranice. Nažalost, i ovaj slučaj potvrđuje da se osnovno ljudsko pravo na slobodu govora i slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini, od strane neodgovornih pojedinaca, zloupotrebljava.

  Prijeteći sadržaji su objavljeni na društvenoj mreži Facebook. U ovom slučaju, brojni mediji su objavili vijest o postojanju Facebook stranice sa prijetećim sadržajem, čime su ukazali javnosti, pa i nadležnim policijskim i tužilačkim organima, na zloupotrebu društvenih mreža.

  Vijeće za štampu u BiH je samoregulacijsko tijelo koje omogućava ulaganje prigovora na pisanje štampe i online medija. Društvene mreže ne ulaze u mandat Vijeća za štampu u BiH, niti potpadaju pod samoregulaciju.

  Mišljenje Vijeća za štampu u BiH je da nadležna tužilaštva i policijske agencije moraju reagovati po službenoj dužnosti, pronaći i sankcionisati osobu koja je javnom ponudom novčane nagrade pozvala na ubistvo prof. dr Rešida Hafizovića.
  .
  Vijeće za štampu u BiH podsjeća na Član 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji svakom daje pravo na slobodu izražavanja, ali i upozorava da korištenje ovih sloboda povlači sa sobom dužnosti i odgovornosti.

  Vijeće za štampu u BiH ostaje dosljedno posvećeno svojoj misiji jačanja profesionalnih, etičkih standarda medijskog izvještavanja, borbi protiv govora mržnje u medijima, te pružanja mogućnosti građanima da ostvare svoje pravo na tačno, objektivno i pravovremeno informisanje.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.