Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopštenje povodom prijetnji direktoru i glavnom uredniku, i redakciji magazina "Start BiH"

  Broj: 123– 02/14
  Datum: Sarajevo, 16.04.2014.

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

  SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
  POVODOM PRIJETNJI DIREKTORU I GLAVNOM UREDNIKU, I REDAKCIJI MAGAZINA „START BiH“

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini zahtjeva od policije, tužilaštva i drugih nadležnih institucija hitno otkrivanje, procesuiranje i strogo kažnjavanje počinitelja

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije, oštro osuđuje prijetnje članu Vijeća - redakciji magazina START, direktoru i glavnom uredniku magazina i njegovoj porodici.

  Upućene prijetnje su grubi pokušaj zastrašivanja i pokušaj sprječavanja magazina START da slobodno izvještava o pitanjima korupcije i kriminala. Pokušaj zastrašivanja člana Vijeća za štampu u BiH, redakcije magazina START, upućivanje prijetnji novinarima, glavnom odgovornom uredniku i članovima njegove porodice - kriminalno je djelo koje zahtjeva hitnu intervenciju policije i tužilaštva, u cilju njihove zaštite, ali i u cilju zaštite slobode informiranja i slobode medija u BiH.

  Direktoru i glavnom uredniku magazina „Start BiH“, g. Dariju Novaliću, jutros je nepoznata osoba, koja se u telefonskom pozivu predstavila kao Darko Elez, uputila teške prijetnje, a nakon objave fotografije na naslovnici i teksta u magazinu START, koji se odnosi na aktuelno suđenje u Sudu BiH u predmetu „Bojan Cvijan i drugi“, među kojima je i Darko Elez. Nepoznata osoba je telefonski uputila verbalne i vulgarne prijetnje g. Novaliću lično, njegovog porodici i redakciji magazina „Start BiH“, zaprijetivši da će se „žestoko osvetiti“ odgovornom uredniku zbog naslovne strane i objavljenog teksta.

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, kao samoregulacijsko tijelo koje štiti medije od političkih, ekonomskih i svih drugih oblika pritiska i napada koji ugrožavaju slobodu informisanja, podsjeća da bez slobodnih medija nema slobodnog društva, niti slobodnog života za građane Bosne i Hercegovine.

  Javnost ima pravo na tačnu i blagovremenu informaciju putem medija i svako ugrožavanje novinara da slobodno proslijeđuju takve informacije javnosti BiH, napadi su, ne samo na slobodu medija i slobodu informiranja, već i na demokratske temelje društva u BiH.

  U tome svjetlu, Vijeće za štampu u BiH zahtijeva od policije, tužilaštva i drugih nadležnih institucija hitno otkrivanje, procesuiranje i strogo kažnjavanje počinitelja upućenih prijetnji i zastrašivanja.

  Upravni odbor

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.