Saopštenje povodom pokušaja provale u službene prostorije Vijeća za štampu u BiH

Štampa

VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

POKUŠAJ PROVALE U SLUŽBENE PROSTORIJE

VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BiH

Službene prostorije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, tokom vikenda, 21 - 22. juna 2014. godine, bile su meta napada provalnika. Pokušaj obijanja ulaznih vrata u službene prostorije, zaposleni u Vijeću za štampu u BiH su otkrili po dolasku na posao, u ponedeljak ujutro, 23. juna 2014.g. Srećom, provalnici ipak nisu uspjeli obiti sve brave i ući u prostorije. Pokušaj provale prijavljen je Policijskoj stanici Centar, Sarajevo, koja je u Vijeću načinila uviđaj i registrirala pokušaj provale.

Ovo nije prvi napad i pokušaj onemogućavanja slobodnog rada samoregulacijskog tijela za štampane i online medije u BiH, Vijeća za štampu, u ovoj godini.

Tokom maja i juna mjeseca, Vijeće je, putem emaila zaprimilo nekoliko ozbiljnih prijetnji od osoba kojima nisu udovoljeni njihovi zahtijevi da se „sankcioniraju“ određeni mediji ili urednici, ili da se „zabrani“ izvještavanje medijima o određenim temama.

Također, od februara o.g. registrovani su kontinuirani hakerski napadi na server zvanične web stranice Vijeća za štampu u BiH – www.vzs.ba. Prema izvještaju administratora web stranice, registrovani su „simultani, ciljani DDoS, Surge Bot i Brute Force napadi“, s ciljem obaranja stranice i potpunog onemogućavanja dostupnosti arhive Vijeća za štampu u BiH, koja je javna.

Vijeće za štampu u BiH je samoregulacijsko tijelo koje šititi slobodno, profesionalno novinarsko izještavanje, dajući priliku građanama da ulažu žalbe i reagiranja kada je ta profesionalnost narušena. Njegov slobodni i neovisni rad je osnov za razvoj slobodnih medija, kao i za zaštite ljudskih prava građana na tačnu i pravovremenu informaciju.

Press Clipping medijskih objava povodom Saopštenja možete pročitati ovdje.

Upravni odbor

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini