Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reagovanje na napad mađarskih policajaca na ekipu RTS

   

  Reagovanje na napad mađarskih policajaca na ekipu RTS

    

  Vijeće za štampu u BiH i Udruženje/udruga BH Novinari oštro osuđuju brutalni napad mađarske policije na ekipu RTSa, novinarku Jovanu Đurović, snimatelja Vladana Hadži Mijailovića i snimatelja tona Miroslava Đurašinovića, dok su obavljali svoj profesionalni zadatak izvještavanja o izbjegličkoj krizi na granici Srbije i Mađarske.

  Ignorišući činjenicu da je ekipa imala vidljive press identifikacije, mađarski policajci su ih napali, pretukli pendrecima i polomili im opremu.

  Ovim divljačkim činom nasilja nad profesionalnim novinarima, mađarski policajci su prekršili međunarodne konvencije i ljudskih prava i slobode izvještavanja, i za svoj postupak moraju odgovarati.

  Izvještavanje novinara o ovako važnim događajima su od globalnog javnog interesa, i niko ne smije da im uskraćuje pravo na slobodno informisanje, a još manje da ih zaustavlja u njihovom radu fizičkim nasiljem.

  Vijeće za štampu u BiH i Udruženje/udruga BH Novinari pozivaju nadležne institucije da reaguju i insistiraju na identifikaciji i kažnjavanju policajaca koji su pretukli novinare i uništili opremu, sa svjesnom namjerom onemogućavanja izvještavanja o nemilim događajima na graničnom prelazu Horgoš.

   

   

  Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH

  Upravni odbor Udruženja BH Novinari

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.