Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopštenje: Vijeće za štampu u BiH proširuje svoju djelatnost i na internet portale

   

  SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

  Vijeće za štampu u BiH
  proširuje svoju djelatnost i na internet portale

  Samoregulacija - jedino rješenje za uređivanje profesionalnih standarda izvještavanja na internet portalima


  sarajevo-x.com, dnevnik.ba i 24sata.info novi članovi Vijeća za štampu u BiH

   

  U organizaciji Vijeća za štampu u BiH, danas je u Sarajevu održan Okrugli stol “Samoregulacija – novinske agencije i internet portali”.
  U veoma dobroj diskusiji, medijski profesionalci su iznijeli probleme etike izvještavanja na internet portalima, probleme preuzimanja vijesti bez navođenja izvora i kršenja autorskih prava, te neophodnost zajedničkog nastupa u borbi za istinu. 

  Urednici agencija FENA, SRNA, ONASA i SENSE/Infobiro TV, istakli su da novi mediji i nove tehnologije nameću i novinskim agencijama potrebu za modernizacijom s novim pristupima plasiranju informacije, uz neophodnu međusobnu suradnju i potporu, kako bi ostali u koraku sa sve popularnijim portalima, kao najbržim medijima.

  Samoregulacija je jedino rješenje sa uređivanje profesionalnih standarda izvještavanja na internet portalima, jedan je od zaključaka ovog skupa. Predstavnici portala sarajevo-x.com, dnevnik.ba i 24sata.info prihvatili su članstvo u Vijeću za štampu BiH, a portali infobrcko.com,  pogled.ba, bizon.ba i tip.ba izrazili su spremnost za prihvatanje samoregulacije u okviru djelovanja Vijeća za štampu u BiH.

  Prihvatanjem novih članova, do kraja godine će ovo jedinstveno samoregulacijsko tijelo za štampu u BiH, postati samoregulacijsko tijelo za štampane medije i internet portale.

  Pokrovitelj ovog događaja je Njemačka ambasada u BiH.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.