Saopštenje: Vijeće za štampu u BiH proširuje svoju djelatnost i na internet portale

Štampa

 

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Vijeće za štampu u BiH
proširuje svoju djelatnost i na internet portale

Samoregulacija - jedino rješenje za uređivanje profesionalnih standarda izvještavanja na internet portalima


sarajevo-x.com, dnevnik.ba i 24sata.info novi članovi Vijeća za štampu u BiH

 

U organizaciji Vijeća za štampu u BiH, danas je u Sarajevu održan Okrugli stol “Samoregulacija – novinske agencije i internet portali”.
U veoma dobroj diskusiji, medijski profesionalci su iznijeli probleme etike izvještavanja na internet portalima, probleme preuzimanja vijesti bez navođenja izvora i kršenja autorskih prava, te neophodnost zajedničkog nastupa u borbi za istinu. 

Urednici agencija FENA, SRNA, ONASA i SENSE/Infobiro TV, istakli su da novi mediji i nove tehnologije nameću i novinskim agencijama potrebu za modernizacijom s novim pristupima plasiranju informacije, uz neophodnu međusobnu suradnju i potporu, kako bi ostali u koraku sa sve popularnijim portalima, kao najbržim medijima.

Samoregulacija je jedino rješenje sa uređivanje profesionalnih standarda izvještavanja na internet portalima, jedan je od zaključaka ovog skupa. Predstavnici portala sarajevo-x.com, dnevnik.ba i 24sata.info prihvatili su članstvo u Vijeću za štampu BiH, a portali infobrcko.com,  pogled.ba, bizon.ba i tip.ba izrazili su spremnost za prihvatanje samoregulacije u okviru djelovanja Vijeća za štampu u BiH.

Prihvatanjem novih članova, do kraja godine će ovo jedinstveno samoregulacijsko tijelo za štampu u BiH, postati samoregulacijsko tijelo za štampane medije i internet portale.

Pokrovitelj ovog događaja je Njemačka ambasada u BiH.