Saopštenje: Održan Seminar "Politička odgovornost i medijska samoregulacija u predizbornom periodu"

Štampa

 09.06.2010.

VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BIH
realiziralo drugi Seminar

„POLITIČKA ODGOVORNOST I MEDIJSKA SAMOREGULACIJA U PREDIZBORNOM PERIODU“
za predstavnike političkih partija i institucija vlasti u BiH

 

Vijeće za štampu u BiH održalo je danas, 9. juna 2010. godine, u Sarajevu, drugi od predviđenih 6 sličnih seminara za 2010. g. - „Politička odgovornost i medijska samoregulacija u predizbornom periodu“, za predstavnike političkih partija i institucija vlasti u BiH. 
 
Slijedeći Član 16.17. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da političke partije upućuju žalbe na pisanje štampanih medija Vijeću za štampu u BiH, za 25 predstavnika političkih partija i institucija vlasti u Kantonu Sarajevo, napravljen je dinamičan program o ulozi i odgovornosti javnih ličnosti i političara prema medijima i građanima u predizborom periodu, žalbenoj proceduri Vijeća za štampu i načinu upućivanja demantija, te o preporukama Vijeća Europe o slobodi političke debate i slobodi satire. 

Diskusija je bila vrlo dinamična i korisna za sve učesnike, a izlagači su bili direktor KAS Media programa, g. Matthias Barner, medijski expert g. Mehmed Halilović i izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH, gđa Ljiljana Zurovac.

Naredni seminar je planiran za 16. juni o.g. u Mostaru za političke partije i institucije vlasti Hercegovačko-Neretvanske županije.