Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reagiranje: napad na novinara Radeta Tešića, dopisnika dnevnog lista Euro Blic

  15.03.2010.

  REAGIRANJE


  VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVNI
  na napad na novinara Radeta Tešića, dopisnika dnevnog lista EuroBlic


  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje napad na novinara Radeta Tešića, s jasnim ciljem ugrožavanja života novinara, kao i zastrašivanja njegove obitelji. Ovaj smišljeni i planirani napad najgrublji je pokušaj određenih grupa ili pojedinaca da zaustave djelovanja kolege Tešića u njegovom istraživačkom profesionalnom novinarskom radu otkrivanja korupcije, kriminala i političkih afera u dobojskoj regiji iz koje, kao dopisnik dnevnog lista EuroBlic, radi.

  Ovaj je teroristički akt izveden ne samo kao namjera ugrožavanja života novinara, već i kao najgrublji pokušaj sprječavanja istinitog izvještavanja lista EuroBlic. Nesloboda i kontrola novinarskog izvještavanja i uredničke politike jedne medijske kuće, dovodi do stvaranja vrlo opasnih uvjeta za manipulaciju informacijom, a time i kontrolom slobode misli građana. U tom kontekstu, veoma je važno da građani shvate da je svaki ovakav napad na novinara i ušutkivanje istine, napad na njihovu građansku slobodu koja im je zagarantirana demokratskim uređenjem zemlje.

  Na žalost ovo nije jedini napad i zatrašivanje novinara od početka ove izborne, 2010. godine i prestrašno je svjedočiti neprestanom rastu pritisaka na slobodno medijsko izvještavanja koje Bosnu i Hercegovinu povlači u mrak neslobode i straha, intenzivno i kontinuirano već dugo vremena.

  Očekujemo od odgovornih iz Centra javne bezbjednosti Doboj, kao i od svih drugih relevantnih institucija, da sprovedu detaljnu istragu i daju punu zaštitu novinaru Radetu Tešiću i njegovoj obitelji, te da mu omoguće sigurnost rada.  Ispred Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH,


  Ljiljana Zurovac
  Izvršna direktorica

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.