Reagiranje: napad na novinara Radeta Tešića, dopisnika dnevnog lista Euro Blic

Štampa

15.03.2010.

REAGIRANJE


VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVNI
na napad na novinara Radeta Tešića, dopisnika dnevnog lista EuroBlic


Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje napad na novinara Radeta Tešića, s jasnim ciljem ugrožavanja života novinara, kao i zastrašivanja njegove obitelji. Ovaj smišljeni i planirani napad najgrublji je pokušaj određenih grupa ili pojedinaca da zaustave djelovanja kolege Tešića u njegovom istraživačkom profesionalnom novinarskom radu otkrivanja korupcije, kriminala i političkih afera u dobojskoj regiji iz koje, kao dopisnik dnevnog lista EuroBlic, radi.

Ovaj je teroristički akt izveden ne samo kao namjera ugrožavanja života novinara, već i kao najgrublji pokušaj sprječavanja istinitog izvještavanja lista EuroBlic. Nesloboda i kontrola novinarskog izvještavanja i uredničke politike jedne medijske kuće, dovodi do stvaranja vrlo opasnih uvjeta za manipulaciju informacijom, a time i kontrolom slobode misli građana. U tom kontekstu, veoma je važno da građani shvate da je svaki ovakav napad na novinara i ušutkivanje istine, napad na njihovu građansku slobodu koja im je zagarantirana demokratskim uređenjem zemlje.

Na žalost ovo nije jedini napad i zatrašivanje novinara od početka ove izborne, 2010. godine i prestrašno je svjedočiti neprestanom rastu pritisaka na slobodno medijsko izvještavanja koje Bosnu i Hercegovinu povlači u mrak neslobode i straha, intenzivno i kontinuirano već dugo vremena.

Očekujemo od odgovornih iz Centra javne bezbjednosti Doboj, kao i od svih drugih relevantnih institucija, da sprovedu detaljnu istragu i daju punu zaštitu novinaru Radetu Tešiću i njegovoj obitelji, te da mu omoguće sigurnost rada.Ispred Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH,


Ljiljana Zurovac
Izvršna direktorica