Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reagiranje: povodom prijetnji smrću novinaru Bakiru Hadžiomeroviću

  REAGIRANJE

  VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVNI
  na prijetnje smrću upućene uredniku i novinaru FTV
  Bakiru Hadžiomeroviću  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje ponovne prijetnje uredniku i novinaru FTV Bakiru Hažiomeroviću. Ovakve direktne prijetnje i ugrožavanje sigurnosti novinara i njegove obitelji, najgrublji su ponovni pokušaj određenih grupa ili pojedinaca da spriječe djelovanja novinara u njegovom istraživačkom novinarskom radu otkrivanja korupcije, kriminala i političkih afera u Bosni i Hercegovni. 

  Sramno je i nedopustivo da Bosna i Hercegovina sve više tone u mrak neslobode medija i istinitog izvještavanja građana ove zemlje, neprestanim porastom nasilja nad novinarima, otvorenih napada i prijetnji smrću novinarima, negirajući tako sve do sada pozitivne postignute rezultate usvajanjem raznih Zakona i akata kojima samo, očito, formalo garantira slobodu medija i slobodu govora.

  Praksa, na žalost, demantira sve na što se vlada(e) u Bosni i Hercegovini poziva kada govori o demokratičnosti zemlje u oblasti medijskih sloboda i slobode novinarskog izvještavanja.

  Apeliramo na MUP Kantona Sarajevo i Upravu Federalne policije, te kantonalno Tužilaštvo da, u cilju zaštite života novinara Hadžiomerovića i njegove obitelji, završe u potpunosti istragu, utvrde identitet i uhapse osobu(e) koja je uputila prijetnje za likvidaciju novinara Hadžiomerovića.

  Stepen demokratičnosti jedne zemlje proporcionalna je stepenu slobode medija i slobode govora. Ne sumnjamo da će institucije, odgovorne da sprovedu detaljnu istragu, učiniti sve da ovu zemlju ne stave na popis zemalja u kojima novinare ubijaju zbog istine.

  Veoma smo nezadovoljni što se našim kolegama u međunarodnoj Federaciji novinara u Briselu - IFJ, Reporterima bez granica, OSCEu i Vijeću Europe ponovno moramo obratiti sa ovako negativnim i poraznim vijestima, tražeći zaštitu za slobodno novinarsko djelovanje bez straha od smrti i ubojstva.

  Ispred Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH, 

  Ljiljana Zurovac 
  Izvršna direktorica

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.