Reagiranje: povodom prijetnji smrću novinaru Bakiru Hadžiomeroviću

Štampa

REAGIRANJE

VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVNI
na prijetnje smrću upućene uredniku i novinaru FTV
Bakiru HadžiomerovićuVijeće za štampu u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje ponovne prijetnje uredniku i novinaru FTV Bakiru Hažiomeroviću. Ovakve direktne prijetnje i ugrožavanje sigurnosti novinara i njegove obitelji, najgrublji su ponovni pokušaj određenih grupa ili pojedinaca da spriječe djelovanja novinara u njegovom istraživačkom novinarskom radu otkrivanja korupcije, kriminala i političkih afera u Bosni i Hercegovni. 

Sramno je i nedopustivo da Bosna i Hercegovina sve više tone u mrak neslobode medija i istinitog izvještavanja građana ove zemlje, neprestanim porastom nasilja nad novinarima, otvorenih napada i prijetnji smrću novinarima, negirajući tako sve do sada pozitivne postignute rezultate usvajanjem raznih Zakona i akata kojima samo, očito, formalo garantira slobodu medija i slobodu govora.

Praksa, na žalost, demantira sve na što se vlada(e) u Bosni i Hercegovini poziva kada govori o demokratičnosti zemlje u oblasti medijskih sloboda i slobode novinarskog izvještavanja.

Apeliramo na MUP Kantona Sarajevo i Upravu Federalne policije, te kantonalno Tužilaštvo da, u cilju zaštite života novinara Hadžiomerovića i njegove obitelji, završe u potpunosti istragu, utvrde identitet i uhapse osobu(e) koja je uputila prijetnje za likvidaciju novinara Hadžiomerovića.

Stepen demokratičnosti jedne zemlje proporcionalna je stepenu slobode medija i slobode govora. Ne sumnjamo da će institucije, odgovorne da sprovedu detaljnu istragu, učiniti sve da ovu zemlju ne stave na popis zemalja u kojima novinare ubijaju zbog istine.

Veoma smo nezadovoljni što se našim kolegama u međunarodnoj Federaciji novinara u Briselu - IFJ, Reporterima bez granica, OSCEu i Vijeću Europe ponovno moramo obratiti sa ovako negativnim i poraznim vijestima, tražeći zaštitu za slobodno novinarsko djelovanje bez straha od smrti i ubojstva.

Ispred Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH, 

Ljiljana Zurovac 
Izvršna direktorica