Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Posjeta delegacije Njemačke Vijeća za štampu u BiH

  SAOPĆENJE ZA MEDIJE
  Posjeta delegacije Njemačke Vijeću za štampu u Bosni i Hercegovini

   

  Ambasador Njemačke u BiH, Nj.E. MICHAEL SCHMUNK, direktorica pravne i kozularne službe ambasade Njemačke u BiH gđa IRIS VAUPEL, njemački državni komesar za ljudska prava i humanitarnu pomoć g. GÜNTER NOOKE i dr. JURIJ ASTON, u posjeti Vijeću za štampu u Bosni i Hercegovini

  Ambasador Njemačke Nj.E. Michael Schmunk, posjetio je danas Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. Uz ambasadora su u posjeti Vijeću bili i državni komesar za ljudska prava i humanitarnu pomoć g. Günter Nooke, njegov personalni sekretar dr. Jurij Aston, te direktorica pravne i kozularne službe ambasade Njemačke u BiH gđa Iris Vaupel.

  Na sastanku je bilo govora o razvoju i djelovanju Vijeća za štampu kao jedinstvenog samoregulacijskog tijela za štampane medije u Bosni i Hercegovini, koje posljednjih godina ima vrlo dobru suradnju sa njemačkim Vijećem za štampu - Deutscher Presserat.

  Nj.E. ambasador Michael Schmunk i g. Nooke su posebno bili zainteresiran za trenutno stanje u medijima, sve veću ugroženost slobode medija i opasnosti od moguće nacionalne podjele medija, što bi, po njihovim riječima, bilo porazno za razvoj demokracije u Bosni i Hercegovini. Istaknut je uspjeh djelovanja jedinstvenog Vijeća za štampu za sve štampane medije u BiH, čiji su osnivači deset najvećih novinskih kuća iz cijele Bosne i Hercegovine i Udruženja novinara.
  "Šta internacionalna zajednica može uraditi za medije u Bosni i Hercegovini?", bilo je konkretno pitanje postavljeno danas u Vijeću za štampu, od državnog komesara za ljudska prava i humanitarnu pomoć Njemačke, g. Günter Nooke-a. Drastični pad dobrih postignutih rezulata u Bosni i Hercegovini u oblasti slobode medija i medijske legislative nakon parlamentarnih izbora 2006. godine, a posebno u posljednjim mjesecima, poziv su međunarodnoj zajednici da se ponovno snažnije aktivira u podršci medijskim organizacijama i medijima, kao bitnom segmentu razvoja demokracije i podrške razvoju civilnog društva.


  Više informacija:
  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini
  033 272 271
  Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.