Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reagovanje povodom fizičkog napada na novinara "Večernjeg lista"

  POLICIJSKA STANICA STOLAC
  N/r: Zapovjednik Policijske stanice Stolac, g. Emin BILAL

  CC: Federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, Federalna Uprava policije,          Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ, EUPM, OSCE misija u BiH, OHR

  PREDMET: Reagovanje zbog fizičkog napada na novinara "Večernjeg lista"


  REAGOVANJE
  Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  i
  Udruženja izdavača dnevnih novina i magazina u BiH - PRESA

  povodom fizičkog napada na novinara "Večernjeg lista" Franu Matića,
  od strane pripadnika policijske Jedinice za podršku


  Poštovani Zapovjedniče Bilal,

  Ispred Upravnog odbora Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i Udruženja izdavača dnevnih novina i magazina PRESA u BiH, upućujemo najoštriji protest zbog fizičkog napada pripadnika policijske Jedinice za podršku na novinara "Večernjeg lista". Ponašanje tih pripadnika policijske Jedinice je nedopustivo i ne služi na čast niti policiji niti poslu kojeg obavljaju.
  Štiteći interese svojih članova, što "Večernji list" jeste, te štiteći pravo javnosti na tačnu i pravovremenu informaciju i prava novinara na slobodno obavljanje svojih profesionalnih zadataka, Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i Udruženje PRESA očekuju da će Policijska stanica Stolac propisno kazniti osobe koje su pretukle novinara Matića i ugrozile njegov život u času kada je obavljao svoj profesionalni zadatak.

  Novinar/fotoreporter "Večernjeg lista", g. Frano Matić u Stocu je radio izvještavanje sa nemira nakon fudbalske utakmice reprezentacija Hrvatske i Turske. Vaši su ga specijalci, na žalost, u obavljanju njegovog posla, na najgrublji i krajnje brutalan način spriječili u tome. Pripadnici policijske Jedinice za podršku su novinara Matića napali i fizički zlostavljali, pokušavajući mu oteti opremu i uništiti snimljeni material.

  Napad na novinara u toku obavljanja njegovog radnog zadatka u cilju sprječavanja izvještavanja o događaju je kršenje Konvencije o ljudskim pravima i surovo kršenje zagarantirane slobode informiranja.

  Jasno je da su policijske snage tu noć imale tešku zadaću smiriti nerede i obaviti svoj posao na dobar i profesionalna način, kako se od policije i očekuje. Ali, na isti način se očekuje i od novinara i fotoreportera da javnost obavijeste o svim detaljima nemilih događaja i da obave jednako težak i opasan posao na terenu. Od policije se očekuje da zaštiti novinara u obavljanju takvog posla, a ne da ga pretuku i spriječe u tome.
  Budući da je novinar Matić na vrijeme i vidljivo dao do znanja policajcima da je novinar, identificirajući se i riječima i novinarskom iskaznicom, na žalost je više nego jasno, da nije bilo zabune i da su pripadnici policijske Jedinice za podršku na terenu na koji su ga pretukli, imali za cilj spriječiti novinara da obavi svoj posao.

  U interesu javnosti policija obavlja svoj posao. U interesu javnosti i novinar obavlja svoj posao i niko, a najmanje policija, nema pravo da ga u tome spriječi, još manje da ga fizički zlostavlja. Novinar Matić je, nakon ljekarske intervencije u Stocu, zbog ozbiljnosti povreda, završio na hirurgiji u Mostaru. Da li se tu može govoriti o policijskom obavljanu posla zbog "interesa javnosti"?

  Kao samoregulacijskom tijelu za štampane medije u Bosni i Hercegovini, koje štiti slobodu informiranja i pravo građana na profesionalnu i tačnu informaciju, dužnost nam je podsjetiti Vas na vrlo jasne SMJERNICE ZA POLICIJU U OPHOĐENJU S MEDIJIMA, koje je donijela Organizacija za sigurnost i bezbjednost u Europi, misija OSCE, i koje su u potpunosti prihvaćene od bosansko-hercegovačkih vlasti.

  U Smjernicama se, između ostalog, kaže: "I policija i mediji imaju legitimne, profesionalne ciljeve i zadatke koji obje strane moraju poštivati i cijeniti da bi se postigla uspješna i uzajamno korisna radna suradnja".
  Također je naglašeno da se "… policija ne može miješati ili kazniti navinare tokom obavljanja njihovih zadataka. Novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje a da pri tome ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije… Policija ne može novinarima oduzimati opremu ili materijale osim ako nije riječ o sudskoj naredbi ili nalogu".
  Također je rečeno: "Policija bi trebala poznavati prava novinara, uključujući i: pravo na slobodu izražavanja, pravo na slobodu kretanja, kao i slobodu da bez ometanja putuje kroz zemlju. Novinari ne mogu i ne smiju biti uhapšeni bez određenog legitimnog razloga."

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i Udruženje izdavača dnevnih novina i magazina u BiH, zahtijevaju od Policijske uprave Stolac, hitnu istragu i kažnjavanje počinitelja fizičkog napada na novinara "Večernjeg lista",g. Franu Matića, te javno ispriku i obitelji novinara i redakciji "Večernjeg lista" lista.


  Upravni odbor Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  PRESA - Udruženje izdavača dnevnih novina i magazina u BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.