Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopštenje: Objavljivanje neprimjerenih fotografija u štampi

  SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

  Povodom objavljivanja neprimjerenih fotografija tragično stradalih osoba u izvještajima štampanih medija,  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini upućuje Podsjetnik medijima na obavezu poštivanja privatnosti i održavanja visokih etičkih standarda u svim okolnostima: 
  Član 9 - Privatnost i Član 1 - Opće odredbe Kodeksa za štampu BiH


  Povodom objavljivanja neprimjerenih fotografija stradalih osoba sa mjesta tragičnih događaja, Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini upućuje podsjetnik urednicima bosansko-hercegovačkih štampanih medija o neophodnosti poštivanja Kodeksa za štampu BiH, posebno na obavezu poštivanja privatnosti i održavanja visokih etičkih standarda u svim okolnostima izvještavanja, propisanim u Članu 9 - Privatnost i Članu 1 - Opće odredbe,  Kodeksa za štampu BiH:

  Član 9 - Privatnost: "Štampa će izbjegavati uplitanje u nečiji privatni život, osim ako takva uplitanja nisu potrebna u interesu javnosti. Teme koje uključuju lične tragedije će biti obzirno tretirane, a pogođenim ličnostima će se prići diskretno i sa saosjećajem."

  Član 1 - Opće odredbe: "…Novinari i njihove publikacije imaju obavezu prema javnosti održati visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima".

  Razumijevajući profesionalnu obavezu medija da, u skladu s javnim interesom, izvjesti o težini tragičnih događaja, Žalbena komisija upozorava na dodatnu pažnju kod odabira fotografija koje prate izvještaj i koje svojim sadržajem neće uznemiriti, povrijediti ili na bilo koji način dodatno ožalostiti porodicu i prijatelje stradalih osoba, te izazvati negativan efekat kod čitalaca, čak i kada je novinarski zadatak profesionalno obavljen. Komisija, također, smatra da je potrebno napraviti balans između javnog interesa i interesa pojedinaca i njihovih porodica, kod izvještavanja o ličnim tragedijama.

  Primjenom standarda Kodeksa za štampu BiH, koji daje jasne upute novinarima kako obavljati svoje zadatke u skladu s profesionalnim normama, novinari obavljaju svoj posao profesionalno i efikasno, štiteći time i sebe i svoju profesiju.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH: Predsjedavajuća Žalbene komisije urednica Vildana Selimbegović, prof.dr. Miodrag Živanović, advokat Dražen Zubak, urednik Mladen Bošnjak, urednik Saša Bižić, akademski slikar Mr. Goran Janković, urednik Fuad Kovačević i Mr.Sci. Enes Osmančević

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.