Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reagovanje: Prijetnje novinarkama "Dnevnog avaza"

  MUP Republike Srpske:
  N/r: Načelnik Kriminalističke policije, g. Gojko VASIĆ

  Policijska stanica Srebrenica:
  N/r: Komandir Policijske stanice Srebrenica, g. Željko VIDOVIĆ

  CC: EUPM, OSCE misija u BiH, OHR

  PREDMET: Reagovanje zbog prijetnji novinarkama, dopisnicama "Dnevnog Avaza"

  REAGOVANJE
  Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  i
  Udruženja izdavača dnevnih novina i magazina u BiH - PRESA

  zbog prijetnji i zastrašivanja upućenih novinarkama "Dnevnog Avaza", dopisnicama iz Srebrenice i Bratunca, Medihi Mustafić i Mensuri Mustafić


  Poštovani,

  Upravni odbor Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i Udruženja izdavača dnevnih novina i magazina PRESA u BiH, upućuju vam ovo Reagovanje, tražeći vašu hitnu intervenciju i pronalaženje osobe/a koje su poslale anonimne prijeteće poruke novinarkama Radio Srebrenice i dopisnicama lista "Dnevni Avaz" iz Srebrenice i Bratunca.

  Štiteći interese svojih članova, Vijeća za štampu i Udruženja novinskih izdavača PRESA u Bosni i Hercegovini, a "Dnevni Avaz" jeste jedan od njih, takođe, štiteći pravo novinara u demokratskom društvu, na slobodno obavljanje svojih profesionalnih zadataka, bez pritisaka, prijetnji i onemogućavanja rada, upućujemo apel Vama, gospodine Vidoviću kao Komandiru Policijske stanice Srebrenica, i Vama gospodine Vasiću kao Načelniku krim-policije MUP-a RS, da uložite napor u otkrivanje zastrašivača i preduzmete potrebne mjere za njegovo/njihovo kažnjavanje.

  Također očekujemo od vas, poštovana gospodo, da pružite potpunu zaštititu novinarkama Medihi Mustafić i Mensuri Mustafić.

  Zastrašivanje i sprječavanje novinara u obavljanju njihovog posla u cilju sprečavanja izvještavanja o događajima, kršenje je Konvencije o ljudskim pravima i surovo kršenje zagarantovane slobode informisanja.

  U interesu javnosti i policija i novinari obavljaju svoj posao, a od policije se dodatno očekuje da pruži punu zaštitu svim građanima, uključujući i novinare u toku obavljanja njihovog posla na terenu.

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i Udruženje izdavača dnevnih novina i magazina u BiH, očekuju od vas najskorije pozitivne rezultate.

  Ovo je Reagovanje također upućeno na uvid misijama: EUPM, OSCE i OHR u BiH.


  Upravni odbor Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

  PRESA - Udruženje izdavača dnevnih novina i magazina u BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.