Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reagovanje: Fizički i verbalni napad ministra Heće na novinare "Dnevnog avaza" i NTV Hayat

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini 
  i
  Udruženje izdavača dnevnih novina i magazina u BiH - PRESA

   

  UPUĆUJU NAJOŠTRIJE REAGOVANJE
  na grubi pokušaj sprječavanja medijskog izvještavanja
  od ministra Vahida Heće fizičkim i verbalnim napadom prema novinarima "Dnevnog avaza" i NTV Hayat


  Vijeće za štampu u Bosni i Hecegovini i Udruženje dnevnih novina i magazina PRESA, upućuju najoštrije reagovanje zbog fizičkog i verbalnog napada na fotoreportera i novinara lista "Dnevni avaz", Samira Jordamovića i Adija Hadžiarapovića, te spriječavanja izvještavanja, stavljanjem ruke na objektiv kamere, ekipi NTV Hayat, koje je počinio Vahid Hećo, ministar energetike, rudarstva  i industrije u Vladi Federacije BiH.

  Ovaj osioni akt ministra Heće, dogodio se ispred zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo, kada su novinari, obavljajući svoje dnevne zadatke, pokušali fotografirati i snimiti ministra  Heću dok je izlazio iz zgrade Tužilaštva nakon davanja izjave u istrazi ovog Tužilaštva o nezakonitostima u elektroenergetskom sektoru i izboru tzv. strateških partnera. Krajnje nasilnički i primitivno, ministar Hećo je pokušao spriječiti novinare u njihovom radu, najprije je fizički ozlijedio fotoreportera Jordamovića gurnuvši mu fotoaparat u lice i vičući da ga ne smije slikati, s pitanjem "odakle ti pravo da to radiš?", a potom je verbalno napao novinara Hadžiarapovića i spriječio snimanje ekipe NTV Hayat, stavljanjem ruke na objektiv kamere.

  Zgroženi smo drskošću i primitivnošću ponašanja osobe koja obavlja funkciju ministra u Vladi Federacije BiH. Takvo je ponašanje nespojivo s pozicijom javne ličnosti na visokoj funkciji i sramotno za tu Vladu, a uvreda za građane i poreske obveznike. Sramotno je da ministar Hećo, kao javna ličnost koja je svojom funkcijom obavezna prema građanima i javnosti, tako otvoreno ignorira i ponižava te iste građane ispoljavanjem sirovog fizičkog nasilja nad predstavnicima medija koji izvještavaju o istražnom postupku nezakonitih radnji ministarstva koje dotični ministar vodi. Zgroženi smo drskošću jednog javnog funkcionera koji se na ovakav otvoren i bahat način, bez straha od posljedica, fizički obračunava s predstavnicima medija, vršeći dužnost u Vladi i državi koja ima predznak "demokratska".

  Sloboda izvještavanja i sloboda medija su zagarantirane u svakoj demokratskoj državi. U kakvoj to mi državi, onda, živimo ako novinari i fotoreporteri dnevno bivaju napadani i spječavani u slobodnom izvještavanju a da oni koji ih napadaju i dalje ostaju na pozicijama javnih ličnosti kao da se ništa nije dogodilo? Koji ih to bosansko-hercegovački zakon štiti? Zasigurno niti jedan. Pa je onda logično pitanje, zašto se, konačno, ne stane u kraj ovom, na žalost, kontinuiranom nasilju nad medijima, nad slobodom riječi i nad pravom svakog  građanina da zna, da vidi i da čuje šta se oko njega događa? Zašto se štiti i ignorira kontinuirano gašenje slobode izvještavanja u ovoj zemlji?

  Ide li Bosna i Hercegovina u pravcu stvarnog osvajanja demokratskih načela ili se ovakvim javnim iskazivanjem sile i moći političara nad novinarima i medijima, želi javnosti dati poruka da smo već uveliko na strmom putu pada u nepovratni mrak u kojem se legitimo gaze sva ljudska prava?

  Vijeće za štampu u BiH i Udruženje izdavača dnevnih novina i magazina PRESA upućuju ozbiljan zahtjev Vladi Federacije BiH za hitnu osudu ovog krajnje neprihvatljivog ponašanja svoga ministra i da u svome interesu i u interesu građana, preduzme potrebne mjere njegovog sankcioniranja.


  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i Udruženje izdavača dnevnih novina i magazina u BiH - PRESA, uputit će ove informacije organizacijama koje se bave zaštitom slobode informiranja u Europi: OSCE-u u Beču, Vijeću Europe, Svjetskoj Asocijaciji novinskih izdavača, Internacionalnoj Federaciji novinara - IFJ, te Alijansi nezavisnih Vijeća za štampu Europe - AIPCE, tražeći njihovu hitnu intervenciju u cilju zaštite novinara i slobodnog izvještavanja u Bosni i Hercegovini.

   

  Upravni odbor Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  Udruženje izdavača dnevnih novina i magazina u BiH - PRESA

   

  Sarajevo, 13.07.2008

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.