Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reagovanje: Napad na novinare i građane koji su prisustvovali otvaranju Queer festivala

  REAGOVANJE

  VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BiH

  NA NAPADE NA NOVINARE I DRUGE GRAĐANE KOJI SU PRISUSTVOVALI OTVARANJU QUEER SARAJEVO FESTIVALA
  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje fizičke napade na novinare i ostale građane na sinoćnjem otvaranju Queer Sarajevo Festivala. Premlaćivanje novinara i pisaca Emira Imamovića i Peđe Kojovića, kao i nekolicine policajaca i neimenovanih građana predstavlja nezapamćeno grub i nasilan atak na slobodu izvještavanja i javnog djelovanja.

  U slobodnoj, demokratskoj zemlji, kakva bi BiH trebalo da jeste, ovakvi postupci su apsolutno nedopustivi. Nasilničko ponašanje grupe protivnika Queer Sarajevo Festivala je sramota za Sarajevo, glavni grad BiH, koji bi trebao i morao prednjačiti u ispoljavanju svoje multikulturalnosti, otvorenosti i tolerantnosti prema drugima i drugačijima.

  Smatrajući da je ovim postupkom najgrublje narušena sloboda medijskog izvještavanja i zagarantirana sloboda djelovanja i ispoljavanja različitosti, Vijeće za štampu ovim putem javno zahtjeva od nadležnih policijskih i pravosudnih organa da hitno utvrde identitet svih izgrednika, a prema napadačima i izazivačima straha i nereda na sinoćnjem otvorenju Queer Sarajevo Festivala poduzmu zakonite sankcije.

  Također, tražimo od nadležnih gradskih vlasti da javno osude ovakva ponašanja i svim građanima Sarajeva, uključujući i medijske djelatnike, osiguraju slobodu obavljanja radnih zadataka, djelovanja i okupljanja.

  Vijeće za štampu u BiH će, u okviru svojih nadležnosti, zatražiti pomoć međunarodnih organizacija i institucija u zaštititi slobode izvještavanja u BiH i slobodnog rada medija.

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini

  Ljiljana Zurovac
  Izvršna direktorica

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.