Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reagiranje: Napad na novinara magazina "60 minuta"

  REAGIRANJE VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BiH
  i
  UDRUŽENJA IZDAVAČA DNEVNIH NOVINA I MAGAZINA U BiH - PRESA  FIZIČKI NAPADI NA EKIPU FEDERALNE TELEVIZIJE NAPADI SU NA GRAĐANE I PRAVO GRAĐANA NA ISTINITU INFORMACIJU

  Vijeće za štampu u BiH i PRESA apeliraju na institucije vlasti u Bosni i Hercegovini i sve nadležne institucije u zemlji da konačno počnu ozbiljno reagirati i kažnjavati počinioce fizičkih napada na novinare.
  Nemojte čekati da neko od novinara bude ubijen da biste konačno shvatili ozbiljnost situacije – reagirajte odmah!


  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i PRESA najoštrije osuđuju fizičke napade na novinara i ekipu emisije “60 minuta” FTV u Trebinju i Ljubinju, koji su se dogodili 18.03. o.g.

  Fizički napadi na medijske ekipe i sve učestalije sprječavanje novinara da obavljaju svoj odgovorni posao izvještavanja građana o događajima, napad je na slobodu građana i direktno je ugrožavanje prava građana BiH na istinitu i pravovremenu informaciju. 

  Ne treba podsjećati da su mediji i medijske organizacije u proteklih godinu dana nebrojeno puta reagirali i ukazivali na neophodnost ozbiljnog reagiranja nadležnih institucija u kažnjavanju počinioca napada na novinare. Rezultat njihove neaktivnosti ili nedovoljno ozbiljnog pristupa ovom sve očitijem problemu, rezultira sve učestalijim napadima i otvorenom sprječavanju medija u izvještavanju.

  Slobodno građansko društvo ne može zaživjeti bez slobodnog i kritičkog novinarstva. A zatvaranje očiju i okretanje glave od gotovo svakodnevnog ugrožavanja života novinara u toku obavljanja svoga posla i sprječavanje slobodnog protoka informacija, imat će velike posljedice ne samo po slobodu istraživačkog novinarstva u BiH, već po slobodu svih građana ove zemlje, bez obzira u kojem entitetu žive. Oni koji žele medijsku blokadu žele imati kontrolu nad informacijom, a time i manipulaciju nad javnošću. U slobodnoj demokratskoj zemlji, kakva bi Bosna i Hercegovina trebalo da jeste, ovakvi postupci su nedopustivi. 

  Upravo zbog toga, apeliramo na MUP RS i EUPM u BiH, da čim prije najoštrije reagiraju i poduzmu sve mjere za počinioce fizičkih napada na ekipu FTV, koja ih je planirano i s namjerom ugrožavanja njihovih života spriječila u obavljanju zadatka i informiranja javnosti.

  Ovo reagiranje, kao informaciju, također upućujemo svim medijskim i drugim relevantnim organizacijama u BiH i regionu Jugoistočne Europe, ako i OSCE misiji u Beču i Međunarodnoj Federaciji novinara, IFJ.


  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini


  Ljiljana Zurovac 
  Izvršna direktorica

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.