Reagiranje: Napad na novinara magazina "60 minuta"

Štampa

REAGIRANJE VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BiH
i
UDRUŽENJA IZDAVAČA DNEVNIH NOVINA I MAGAZINA U BiH - PRESAFIZIČKI NAPADI NA EKIPU FEDERALNE TELEVIZIJE NAPADI SU NA GRAĐANE I PRAVO GRAĐANA NA ISTINITU INFORMACIJU

Vijeće za štampu u BiH i PRESA apeliraju na institucije vlasti u Bosni i Hercegovini i sve nadležne institucije u zemlji da konačno počnu ozbiljno reagirati i kažnjavati počinioce fizičkih napada na novinare.
Nemojte čekati da neko od novinara bude ubijen da biste konačno shvatili ozbiljnost situacije – reagirajte odmah!


Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i PRESA najoštrije osuđuju fizičke napade na novinara i ekipu emisije “60 minuta” FTV u Trebinju i Ljubinju, koji su se dogodili 18.03. o.g.

Fizički napadi na medijske ekipe i sve učestalije sprječavanje novinara da obavljaju svoj odgovorni posao izvještavanja građana o događajima, napad je na slobodu građana i direktno je ugrožavanje prava građana BiH na istinitu i pravovremenu informaciju. 

Ne treba podsjećati da su mediji i medijske organizacije u proteklih godinu dana nebrojeno puta reagirali i ukazivali na neophodnost ozbiljnog reagiranja nadležnih institucija u kažnjavanju počinioca napada na novinare. Rezultat njihove neaktivnosti ili nedovoljno ozbiljnog pristupa ovom sve očitijem problemu, rezultira sve učestalijim napadima i otvorenom sprječavanju medija u izvještavanju.

Slobodno građansko društvo ne može zaživjeti bez slobodnog i kritičkog novinarstva. A zatvaranje očiju i okretanje glave od gotovo svakodnevnog ugrožavanja života novinara u toku obavljanja svoga posla i sprječavanje slobodnog protoka informacija, imat će velike posljedice ne samo po slobodu istraživačkog novinarstva u BiH, već po slobodu svih građana ove zemlje, bez obzira u kojem entitetu žive. Oni koji žele medijsku blokadu žele imati kontrolu nad informacijom, a time i manipulaciju nad javnošću. U slobodnoj demokratskoj zemlji, kakva bi Bosna i Hercegovina trebalo da jeste, ovakvi postupci su nedopustivi. 

Upravo zbog toga, apeliramo na MUP RS i EUPM u BiH, da čim prije najoštrije reagiraju i poduzmu sve mjere za počinioce fizičkih napada na ekipu FTV, koja ih je planirano i s namjerom ugrožavanja njihovih života spriječila u obavljanju zadatka i informiranja javnosti.

Ovo reagiranje, kao informaciju, također upućujemo svim medijskim i drugim relevantnim organizacijama u BiH i regionu Jugoistočne Europe, ako i OSCE misiji u Beču i Međunarodnoj Federaciji novinara, IFJ.


Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini


Ljiljana Zurovac 
Izvršna direktorica