Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reagiranje: verbalne prijetnje novinaru "Večernjih novosti"

  CENTAR JAVNE BEZBJEDNOSTI TREBINJE
  N/r: Načelnik, g. Goran Zubac

  Poštovani gospodine Načelniče,

  Nadam se da Vas ovo pismo zatiče u dobrom zdravlju i raspoloženju.

  Obraćamo Vam se ispred Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, povodom verbalnih prijetnji Vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog, gospodina Grigorija, novinaru “Večernjih novosti” Radivoju Gutiću.

  Bez namjere da komentiramo nedostojnost postupka i riječnika osobe na visokoj poziciji jednoga Vladike, koja bi tebala biti uzorom ponašanja za vjernike, ovo pismo upućujemo kao vrlo strogi protest i reakciju na pokušaj zastrašivanja i ugrožavanja slobodnog obavljanja novinarskog posla dopisnika “Večernjih novosti”, g. Radivoja Gutića.

  Ako je novinar u svome izvještavanju napravio grešku, postoji puno drugih mehanizama pristojnog, kulturnog i zakonskog, konačno, načina da se greška ispravi, objavom dematija, ispravke, izvinjenja, u krajnjem slučaju tužbe po kleveti. Ali nikako metodama pritisaka, ucjene, prijetnji i sile, kao što je to učinjeno.

  Ne sumnjamo da Vladika Grigorije to veoma dobro zna, time je još strašniji postupak kojim se služi da zaustavi novinara i spriječi ga da nastavi obavljati svoj posao na način kako to profesionalni novinar jedino može raditi: slobodno, hrabro, istražujući činjenice i pišući bez straha o događajima i osobama, bez obzira na kojoj se poziciji te osobe nalazile. 

  Ne sumnjamo da Vladika Grigorije veoma dobro zna i to da je njegov postupak protuzakonit, no iz nekih razloga očito misli da je zaštićen titulom i pozicijom na kojoj se nalazi, te da mu one daju za pravo da, ne birajući metode, direktno utiče na to šta će javnost saznati, a šta ne smije biti objavljeno o njemu ili o nekim događajima u Trebinju.

  Prijetiti novinaru da će biti “pojeden…”, da će “vidjeti na Vaskrs” šta će s njim biti, da će biti “raskrinkan” u Vladikinom nastupu na TV-u, te da će biti oklevetan kod svoga glavnog odgovornog urednika, zbilja su ispod svakog nivoa pristojnosti, ali očito vrlo smišljene po gradaciji, kako bi se novinaru, dopisniku iz manje sredine, dalo do znanja da slobodno novinarstvo u toj sredini ne postoji, a da postoje “sile” koje će ga zaustaviti ne birajući sredstva.

  Budući da živimo u doba elektronike i suvremenih policijskih metoda utvrđivanja činjenica, sigurni smo da ćete učiniti sve da utvrdite činjenice ovoga postupka zastrašivanja i ucjene od strane Vladike Grigorije prema novinaru Gutiću, te da u skladu sa svojim ovlastima, omogućite slobodan i siguran rad ne samo novinaru Gutiću, već i svim drugim novinarima na svome području, jednako kao što brinete o slobodi i sigurnosti svih drugih građana.


  Ovo pismo upućujemo na uvid, također, svim relevantim organizacijama za zaštitu slobode medija i slobodnog novinarskog izvještavanja u Bosni i Hercegovini i u regionu, medijima, stranim organizacijama u Bosni i Hercegovini, kao i MUP-u Republike Srpske.

  Vjerujemo da ćete učiniti sve da hajka na novinare, koja već neko vrijeme postoji na području na kojem Vi djelujete, prestane.


  U ime članova Upravnog odbora Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini,
  S poštovanjem


  Ljiljana Zurovac 
  Izvršna direktorica

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.