Četiri debatne konferencije "Sudovi u BiH i odgovornost medija"

Štampa

INFORMACIJA ZA MEDIJE

VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI
pod pokroviteljstvom Fondacije Konrad Adenauer

organizira
4 debatne konferencije: "SUDOVI U BiH I ODGOVORNOST MEDIJA"
mart 2007 - Mostar, Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina


Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, od 15. do 29. marta mjeseca 2007. organizira četiri (4) debatne konferencije "Sudovi u BiH i odgovornost medija", u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci i Bijeljini.
Prva konferencija realizira se u Mostaru danas, 15. marta u hotelu Ero, s početkom u 13h. Na konferenciji učestvuju novinari iz hercegovačkih medija i predstavnici sudova.

Na svim će konferencijama biti promoviran dopunjeni Kodeks za štampu BiH, kao sredstvo zaštite profesionalnog novinskog izvještavanja i osnovno sredstvo samoregulacije u printanim medijima, te usvojene Preporuke za medije (o tretiranju rodnih sadržaja i izvještavanju sa sudova), uz diskusiju o praktičnim novinarskim iskustvima u izvještavanju sa sudova, problemima s kojima se u tome izvještavanju susreću novinari, te o načinima prevazilaženja tih problema.

U realizaciji konferencija učestvuju članovi Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, predstavnici Udruženja/Udruga novinara u BiH, predstavnici Balkanske istraživačke mreže BIRN, kao i sudije i tužitelji iz BiH. Pokrovitelj je fondacija Konrad Adenauer, ured u Sarajevu.

Na konferencijama će biti distribuirane upravo štampane knjižice Kodeksa za štampu BiH.

Cilj konferencija:
- Uspostavljanje transparentne saradnje reportera i Sudova, u cilju pravodobnog i tačnog medijskog izvještavanja javnosti o radu Sudova
- Učiniti Kodeks za štampu BiH prepoznatljivim kao potrebu i osnov profesionalog izvještavanja za novinare printanih medija, kao i jednu od važnih osnova za sudije i advokate u sudskim procesima protiv medija i novinara, po tužbama o kleveti u okviru Zakona o zaštiti od klevete u BiH.

Pojašnjenje:
Promocija Kodeksa za štampu BiH, standarda profesionalnog novinskog izvještavanja, važna je aktivnost u godini prepoznate potrebe za revizijom Zakona o zaštiti od klevete, kao i aktivnog rada Suda za ratne zločine u BiH i novinarskog izvještavanja o procesima sa ovoga i drugih sudova u BiH. Prihvatanje i poznavanje Kodeksa novinarima omogućava potpunu slobodu i zaštitu u njihovom profesionalnom radu, a sudijama, advokatima i tužiteljima na Sudovima u BiH olakšava vođenje i okončavanje procesa kod tužbi protiv medija i novinara, u smislu punoga razumijevanja slobode novinarstva i slobode govora, novinarskih žanrova i prava novinara. Također, u skladu s medijskim izvještavanjem sa sudova, poznavanje ovoga Kodeksa neophodno je za puno shvatanje potrebe transparentnosti sudova i pravodobnog davanja informacija novinarima koji za javnost izvještavaju o sudskim procesima.

Poštivanjem smjernica propisanih Kodeksom za štampu BiH, novinari printanih medija štite profesionalnost i slobodu svoga izvještavanja, štiteći tako i svoj rad i sebe osobno od političkih i svih drugih pritisaka i ograničenja u svome  profesionalnom radu.

Kodeks za štampu BiH usvojen je 1999.g. od, tada postojećih, šest Udruženja/Udruga novinara u BiH. Formuliran je po europskim standardima, štiteći slobodu novinarstva i slobodu govora, kao i neovisno i profesionalno novinarsko izvještavanje. Dopunjen je 2005. i 2006. godine, od Vijeća za štampu i 4 sada postojeća Udruženja/Udruge novinara u BiH.