Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reakcija: Zabrana preuzimanja gratis primjerka lista "Dnevni avaz"

  REAKCIJA
  VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

  na
  zabranu preuzimanja gratis primjeraka lista «Dnevni Avaz» u Federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije, od strane ministra mr. Vahida Heće


  Ministar mr. Vahid Hećo, uputio je 21. marta 2008.g. pismo u "avaz-roto press" u kojem otkazuje dotadašnju redovnu pretplatu Federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije na dnevni list "Dnevni Avaz" za svoje urede u Mostaru i u Sarajevu. Nakon otkazivanja pretplate, "avaz-roto press" je nastavio sa besplatnim slanjem primjeraka lista "Dnevni Avaz" u Ministarstvo. Međutim, ministar Hećo je uposlenicima zabranio njihovo primanje i preuzimanje.
  "Dnevni Avaz" je 25.03.2008. uputio pismo s informacijama o postupku ministra Vahida Heće, na adresu Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, kao i na adrese drugih relevantnih institucija u BiH.


  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini smatra da je zabranom primanja i preuzimanja gratis primjeraka dnevne novine «Dnevni Avaz» u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, ministar Vahid Hećo prekršio svoje ovlasti i zloupotrijebio položaj na kojem se nalazi, kršeći tim postupkom osnove demokracije koja garantira slobodu mišljenja i slobodu govora, koja garantira slobodne i nezavisne medije, kao i pravo svakog građanina na vlastiti izbor.

  Svojim je postupkom ministar Hećo direktno napao slobodno novinarstvo, šaljući grubu poruku svim drugim medijima šta mogu da očekuju ako njemu osobno ne bude po volji njihovo izvještavanje. Njegov je postupak grubo kršenje demokratski zagarantiranih prava građana, (a to su također i svi službenici Federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije), na pravo izbora izvora informacija.

  Kao i svakom drugom građaninu Bosne i Hercegovine, i ministru Heći je zagarantirano osobno pravo izbora, te po svome izboru može birati koju će štampu kupovati i čitati, koje radio i TV programe slušati i gledati. Na žalost, ministar Hećo je sebi uzeo za pravo da odlučuje također i o pravu svakog člana i službenika Ministarstva za koje je zadužen, namećući svoj izbor i selekciju izvora informacija, s očitom namjerom da time pošalje javnu poruku na bojkot ovog medija.

  Takvi postupci nisu u skladu s djelovanjem javne osobe od koje se očekuje da svojim radom u interesu javnosti i građana, doprinosi razvoju demokracije u Bosni i Hercegovini.

  Bosna i Hercegovina je u svom demokratskom razvoju uspostavila medijsku legislativu u skladu s visokim europskim standardima. Prva je od svih zemalja Zapadnog Balkana i Jugoistočne Europe razvila samoregulaciju za štampane medije, također je jedna od rijetkih zemalja u Regionu koja je dekriminalizirala klevetu.

  Tako je, u spoju medijacije samoregulacijskog tijela Vijeća za štampu i zakonske procedure po Zakonu o zaštiti od klevete, dala mogućnost svakom građaninu u Bosni i Hercegovini da reaguje na netačno objavljene ili nepotpune informacije u štampi, bez uticaja na slobodu medija i slobodu informiranja.

  Pokušaj pritiska na "Dnevni Avaz" i kontrole uredničke politike ovog lista na način kako je to uradio federalni ministar Vahid Hećo, u potpunoj su suprotnosti sa europskim standardima samoregulacijski i zakonski dobro uređenog načina na koji građani u Bosni i Hercegovini, pa i ministar Hećo, mogu da reaguju prema mediju s čijim se izvještavanjem iz bilo kojeg razloga ne slažu.

   

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.