Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Strateško planiranje Vijeća za štampu u BiH, 21.07.2017.

  Saopćenje iz Vijeća za štampu u BiH
  Strateško planiranje Vijeća za štampu u BiH

  Na Jahorini je održan inicijalni sastanak prirema za strateško planiranje Vijeća za štampu u BiH, za naredne dvije godine. Prisutni na sastanku bili su predstavnici dijela medijskih članova Vijeća, iz dnevnih listova Oslobođenje i Dnevni avaz, magazina START BiH i Dani, agencije FENA, te web portala klix.ba, glassrpske.com i dnevnik.ba, kao i članova Žalbene komisije Vijeća.

  Ovaj je inicijalni sastanak sazvan na inicijativu članova UO Vijeća, a zamišljen je kao razmjena ideja i sugestija za pravac kojim bi Vijeće za štampu, kao jedinstveno samoregulativno tijelo za printane i online medije u BiH, trebalo da planira svoje aktivnosti za naredne dvije godine, a u smislu rješavanja problema s kojima se susreću urednici i novinari štampe i online medija u BiH.

  Na sastanku je postavljena draft struktura strategije, definirani su fokus i ciljevi za naredne dvije godine, a na osnovu izrečenih potreba za zaštitom profesionalnog medijskog izvještavanja i profesionalnih medija, u masi sve većeg broja neregistriranih i medija bez kontakt adresa, koji u najvećem broju slučajeva šire govor mržnje, te netačne, klevetničke, izmišljene i neprovjerena vijesti, vrlo često uznemiravajući javnost i šireći paniku. Vijeće sve češće dobija upite od individua ili iz institucija, uključujući i policiju, da im se pomogne u identificiranju vlasnika ili urednika online medija koji nemaju nikakve podatke na svome portalu, niti kontakt adrese niti telefone, te im se ne može ni na koji način obratiti i reagirati kada za to ima potrebe.

  S druge strane, utvrđeni su sve veći pritisci na urednike i novinare koji profesionalno i tačno izvještavaju, putem zahtjeva upućenim Vijeću za štampu za „strogo kažnjavanje“ novinara, ili „brisanje tekstova“ iz online prostora, te podizanjem neosnovanih tužbi po navodnoj kleveti. Uz sve to, okolnosti u kojima mediji rade, ekonomski pritisci i sve manji broj štampanih izdanja, ozbiljna su upozorenja na koja se Vijeće za štampu treba referirati u svom strateškom planu za naredni period.

  Edukacija stanovništva, konzumenata informacija putem medija, neophodna je i, u ovom času, možda jedino pravo oruđe protiv masovnog širenja uznemiravajućih i lažnih vijesti, te govora mržnje u medijskom prostoru, posebno na internet portalima. Rad sa pravosudnim organima, edukacija građana i ukazivanje na način prepoznavanja neprofesionalnih medijskih platformi, kao i edukacija mladih urednika online medija, bit će važan dio narednih programa Vijeća za štampu u BiH. 

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.