Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Sjednica Vijeća za štampu - Sarajevo, 25. maj 2006.

  SJEDNICA VIJEĆA ZA ŠTAMPU - Sarajevo, 25. maj 2006.

  Novinski izdavači iz BiH u rukovodećim tijelima Vijeća
  Intenzivan rad tokom predizborne kampanje
  Razmatrane tri žalbe na pisanje štampe

   

  Novinski izdavači će biti maksimalno uključeni u sva rukovodeća tijela Vijeća za štampu BiH – potvrđeno je definitivno na ovoj sjednici Vijeća za štampu i u prvom neformalnom sastanku sa predstavnicima novinskih izdavačkih kuća iz BiH. Slijedeći primjere dobro uređenih Vijeća za štampu u zemljama Europe, bosanskohercegovačko Vijeće za štampu, najavljuje Osnivačku Skupštinu na kojoj će novinski izdavači, pored novinara i predstavnika javnosti, biti izabrani u rukovodeća tijela Vijeća: Skupštinu, Upravni odbor i Vijeće/Žalbenu komisiju. Vijeće za štampu je dio novinske industrije, pa tako rad Vijeća treba biti rukovođen i od ljudi koji vode tu industriju.

  Vijeće za štampu je također razmatralo pitanja financiranja i načine efektnog intenzivnog rada tokom predstojeće predizborne kampanje, u septembru mjesecu o.g.

  Vijeće je, također, razmatralo tri žalbe na pisanje štampe:

  - Prigovor g. Safeta Pašića, Ombudsmana BiH, na tekst “Ombudsmani BiH”, objavljenog u rubrici “Barometar” magazina Dani od 21.04.2006.
  Slučaj je riješen medijacijom Vijeća za štampu između podnositelja prigovora i magazina - demanti g. Pašića je objavljen u 467. izdanju magazina “Dani” od 25.05.2006.

  - Prigovor gđe Borke Rudić, generalne tajnice Udruženja/Udruge “BH Novinari” na niz tekstova objavljenih u magazinu Slobodna Bosna.
  Prigovor je vraćen na dodatnu provjeru. Sekretarijat Vijeća za štampu će provjeriti da li je slučaj o kojemu je riječ u pomenutim tekstovima već predmetom sudske procedure.

  Vijeće za štampu, po pravilima svoga djelovanja, ne razmatra slučajeve koji su već u sudskom procesu do okončanja sudskog spora. Nakon dodatne provjere i u skladu sa činjenicama, Vijeće će ponovno na sljedećoj sjednici razmatrati prigovor gđe Borke Rudić.

  - Prigovor Udruženja žena “Medica Zenica”, putem Institucije Ombudsmana Federacije BiH, na izvještavanje medija o žrtvama nasilja i trgovine ljudima.
  Vijeće za štampu je donijelo odluku da urednike svih štampanih medija ponovo podsjetiti na Kodeks za štampu, Član 9 Privatnost i Član 11 Zaštita djece i maloljetnika.

  Ovi članovi Kodeksa preciziraju principe izvještavanja o događajima koji podrazumijevaju lične tragedije, te tretiranje djece i maloljetnika u izvještavanjima. Saopćenje je poslato na adrese urednika svih tiskanih izdanja u BiH.

  Više informacija:
  Sekretarijat Vijeća za štampu BiH
  Trampina 8, Sarajevo
  033 272-270; 033 272 271
  e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  web: www.vzs.ba

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.