Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Sjednica Vijeća za štampu - Sarajevo, 24. august 2006.

  SJEDNICA VIJEĆA ZA ŠTAMPU BIH
  Sarajevo, 24. august 2006.

  Usvojene izmjene Kodeksa za štampu i Preporuke medijima o tretiranju rodnih sadržaja
  Podsjetnik urednicima na Kodeks za štampu u periodu predizborne kampanje
  Razmotrene četiri žalbe javnosti


  Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine održalo je 24. augusta 2006. redovnu sjednicu u Sarajevu.

  Na sjednici je analizirana i usvojena Dopuna Kodeksa za štampu i Preporuke medijima o tretiranju rodnih sadržaja i upotrebi rodno osjetljivog jezika u medijima Bosne i Hercegovine, predložene na junskoj konferenciji u Neumu, te dopunjene tokom jula i augusta u konsultaciji sa Udruženjem/Udrugom "BH novinari", Gender centrima BiH i Q Udruženjem.
  "Urednici i urednički kolegiji štampanih i elektronskih medija u BiH će kroz uređivačku politiku nastojati osigurati poštivanje ravnopravnosti na osnovu spola, roda, spolnog identiteta, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i seksualne orijentacije" dio je Preporuka Vijeća za štampu i Udruženja/Udruge "BH Novinari" .

  Imajući u vidu skoro održavanje Generalnih Izbora u BiH, Vijeće za štampu podsjeća novinare i urednike štampanih medija na odredbe Kodeksa za štampu čije poštivanje je izuzetno bitno u ovom periodu - Član 2. Urednička odgovornost, Član 3. Huškanje, Član  4. Diskriminacija, Član 5. Tačnost i fer izvještavanje, Član 7. Mogućnost odgovora, Član 9. Privatnost i Član 15. Interes javnosti. Naglašavajući veliku ulogu medija u prezentriranju političkih subjekata i njihovih programa, članovi Vijeća su složili da pravično, uravnoteženo i nepristranso izvještavanje medija ima izuzetno važnu ulogu za građane Bosne i Hercegovine u ovom periodu.

  Vijeće za štampu je razmotrilo četiri prigovora javnosti na pisanje štampanih medija, dok su dva slučaja riješena putem medijacije - prigovor g. Safeta Oručevića na članak "Ko visoko leti, nisko pada" objavljen u u 44. broju "Nove Slobode" i prigovor gđe Slobodanke Desančić-Šiljković na članak "Granice zločina" objavljen 09.08.2006. u "Oslobođenju".

  Slučajevi razmatrani na sjednici Vijeća za štampu:

  - Prigovor g. Sulejmana Dedića na tekstove "Devet mjeseci me zlostavljao pedofil sa Dobrinje" i "Zbog straha od osvete izbjegava izlazak u krug", te neobjavljivanje javnog izvinjenja osobe koja je g. Dedića optužila za zlostavljanje.
  Slučaj nije prihvaćen. Publikacija objavila demanti g. Dedića u tekstu "Zbog lažnih optužbi završio u samici" sa nadnaslovom "Nakon optužbi za seksualno iskorištavanje, Ibranović se izvinio Dediću", čime je ispoštovana mogućnost odgovora druge strane.

  - Prigovor g. Dragana Petrovića na fotografije stradalnika saobraćajne nesreće objavljene uz tekst "Zijad Halilović poginuo za volanom kombija, Mehmed Halilović u 'mercedesu'".
  Prigovor prihvaćen - prekršen član 9. Kodeksa za štampu - Privatnost. Vijeće za štampu naglašava da objavljivanje fotografija sa mjesta nesreće, objavljivanje imena maloljetnih žrtava nasilja ili žrtava seksualnog uznemiravanja, ne spada u okvire profesionalnog novinarskog izvještavanja.

  - Prigovor g. Šemudina Ajanovića na tekst "Živimo u strahu i pod stresom" objavljen u rubrici "Pisma čitalaca" časopisa "Naša riječ" iz Zenice.
  Prigovor nije prihvaćen. Publikacija objavila dodatni članak pod naslovom "Veliki broj pritužbi građana Zenice" u kome potvrđuje navode g. Ajanovića da je žalba njegovih sustanara u vezi remećenja kućnog reda bila neosnovana.

  - Prigovor g. Alije Behrama, direktora RTV Mostar, na članak "Zablude nastavnika, nacionaliste" objavljene u "Novoj Slobodi".
  Prigovor prihvaćen. Prekršen član 2. Kodeksa za štampu - Urednička odgovornost i 14. Autorska prava jer je objavljen članak g. Behrama bez njegove saglasnosti i bez ikakvog uredničkog pojašnjenja.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.