Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reakcija Vijeća povodom odluke Kantonalnog suda u Sarajevu

   

  SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

  Reakcija Vijeća za štampu na odluku Kantonalnog suda u Sarajevu o uvođenju privremene mjere protiv Dnevnog avaza

  Vijeće za štampu je veoma razočarano donošenjem privremene mjere protiv Dnevnog avaza od strane Kantonalnog suda u Sarajevu.

  Svjesni činjenice da sloboda štampe nije neograničena, mišljenja smo da ovakve odluke predstavljaju direktno uplitanje sudova u slobodu izražavanja medija, koje se mogu izbjeći samo u sistemu visoke profesionalne odgovornosti i samoregulacije.

  Odgovornost medija mora postojati kako bi se postigli visoki standardi u novinarstvu. Vijeće za štampu se zalaže za slobodu štampe ali i štiti građane od zloupotrebe te slobode, dok istovremeno s posebnom pažnjom prati dešavanja koja imaju uticaj na javni interes.

  Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine se zalaže za samoregulaciju štampanih medija zato jer vjeruje da pravila koja nameće sama profesija imaju više efekta od pravila koje nameće sud, te tako imaju i veći autoritet.

  Kako je već pokazala praksa u većini evropskih zemalja, samoregulacija predstavlja bolju opciju od sudskog regulisanja jer je besplatna, brža i efikasnija.

   

  Dalje informacije: Sekretarijat Vijeća za štampu na telefon: 033 272 270/271 ili e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.