Reakcija Vijeća povodom odluke Kantonalnog suda u Sarajevu

Štampa

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Reakcija Vijeća za štampu na odluku Kantonalnog suda u Sarajevu o uvođenju privremene mjere protiv Dnevnog avaza

Vijeće za štampu je veoma razočarano donošenjem privremene mjere protiv Dnevnog avaza od strane Kantonalnog suda u Sarajevu.

Svjesni činjenice da sloboda štampe nije neograničena, mišljenja smo da ovakve odluke predstavljaju direktno uplitanje sudova u slobodu izražavanja medija, koje se mogu izbjeći samo u sistemu visoke profesionalne odgovornosti i samoregulacije.

Odgovornost medija mora postojati kako bi se postigli visoki standardi u novinarstvu. Vijeće za štampu se zalaže za slobodu štampe ali i štiti građane od zloupotrebe te slobode, dok istovremeno s posebnom pažnjom prati dešavanja koja imaju uticaj na javni interes.

Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine se zalaže za samoregulaciju štampanih medija zato jer vjeruje da pravila koja nameće sama profesija imaju više efekta od pravila koje nameće sud, te tako imaju i veći autoritet.

Kako je već pokazala praksa u većini evropskih zemalja, samoregulacija predstavlja bolju opciju od sudskog regulisanja jer je besplatna, brža i efikasnija.

 

Dalje informacije: Sekretarijat Vijeća za štampu na telefon: 033 272 270/271 ili e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.