Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Vijeće za štampu šokirano načinom obrade priloga u Dnevnom avazu

  Sarajevo, 17. januar 2004.

  Vijeće za štampu šokirano načinom obrade priloga u Dnevnom avazu

   

  Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine je šokirano današnjim člankom objavljenim u listu «Dnevni avaz» gdje su na naslovnoj i 43. strani objavljene fotografije smrtno stradalog trinaestogodišnjeg dječaka u Zavidovićima.

  Članak pod nazivom «Dječaka Azura Kovačevića na vagonu ubila struja pod naponom od 25.000 volti», objavljen 17. januara u «Dnevnom avazu» predstavlja drastičan primjer kršenja Kodeksa za štampu koji u svom članu 11. donosi striktnu obavezu zaštite djece i maloljetnika. Također, u članu 9. Kodeksa za štampu stoji da će «obrada priloga koji uključuju osobne tragedije biti urađena obzirno, a pogođenim osobama će se prići diskretno i sa suosjećajem», što u svakom slučaju nije ispoštovano prilikom obrade ovog priloga.

  Vijeće za štampu je i do sada upozoravalo urednike štampanih medija na neophodnost striktnijeg poštivanja odredbi člana 11. Kodeksa za štampu, čak i na potrebu njegovog mjenjanja u smislu izričite zabrane objavljivanja fotografija i imena osoba mlađih od petnaest godina. Nažalost, svjedoci smo bezobzirnosti mnogih novinara kada je u pitanju izvještavanje sa mjesta nesreće, gdje se ne vodi računa o samoj žrtvi ili njenim najbližim srodnicima. Ovakva vrsta izvještavanja se ne smije opravdavati potrebom za blagovremenom informacijom ili upozorenjem da «ovaj tragični događaj treba biti opomena svima». Slika unakaženog tijela trinaestogoišnjaka kod javnosti može izazvati samo zgražanje nad beskrupuloznošću novine da objavi takvo što.

  Vijeće za štampu se iskreno nada da će ovo saopštenje za javnost doprijeti do svijesti glavnih i odgovornih urednika koji neće dopustiti da se ova praksa nastavi i da će barem maloljetna lica imati zaštitu novina i novinara, kao što to i zaslužuju.

  Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.