Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reakcija Vijeća za štampu povodom izjave ministra policije RS o "Nezavisnim novinama"

   

   REAKCIJA VIJEĆA ZA ŠTAMPU POVODOM IZJAVE MINISTRA POLICIJE RS O NEZAVISNIM NOVINAMA


  Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine je razočarano izjavom g. Zorana Đerića, Ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske o njegovoj namjeri da “nazove vlasnika Nezavisnih novina Željka Kopanju i kaže mu da njegove novine prestanu pisati o hapšenjima u vezi s proizvodnjom sintetičke droge u RS”. G. Đerić, iako nije realizovao svoje zamisli u vezi sa “Nezavisnim novinama”, ipak, kao i druge javne ličnosti u svojim javnim istupima bi trebao voditi računa o tome kakve efekte mogu izazvat takve izjave i kako mogu biti shvaćene.

  “Nezavisne novine”, kao i ostali štampani mediji u BiH, prema članu 6. Kodeksa za štampu, imaju pravo da “slobodno izraze sopstvene stavove”, a dužnost novinara je da “poštuju potrebe građana za korisnim, blagovremenim i relevantnim informacijama, kao i da brane načela slobode informisanja i pravo na pravedan komentar i kritičko novinarstvo”(član 1. Kodeksa za štampu).

  Stav Vijeća je da ovakav incident predstavlja pokušaj zastrašivanja novinara od strane čelnika MUP-a Republike Srpske, što je u suprotnosti sa osnovnom zadaćom Ministarstva Unutrašnjih Poslova bilo koje zemlje, a to je da štiti sve građane uključujući i novinare.

  Cilj Vijeća je promovisanje samoregulacije štampanih medija u BiH. Vijeće je neovisno od političkih stranaka i služi građanima i štampi u BiH.


   

  Za dalje informacije kontaktirajte Sekretarijat Vijeća za štampu na tel: 033 272 270/271 ili e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.