Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reakcija Vijeća za štampu povodom prijetnji urednicima "Nezavisnih novina" i "Slobodne Bosne"

  Sarajevo, 25. februar 2004.

  Reakcija Vijeća za štampu povodom prijetnji urednicima "Nezavisnih novina" i "Slobodne Bosne"

   

  Povodom prijetnji urednicima «Nezavisnih novina» i «Slobodne Bosne», Vijeće za štampu je na sjednici održanoj 20. februara 2004.godine zaključilo:

  Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine smatra prijetnje smrću glavnim i odgovornim urednicima “Nezavisnih novina” i “Slobodne Bosne”, g. Draganu Jeriniću i g. Senadu Avdiću, ozbiljnim incidentima kršenja ljudskih prava i napadom na slobodu misli i govora.

  Stav Vijeća je da prijetnje novinarima i urednicima ne samo da ozbiljno ugrožavaju slobodu štampe i rad novinara, već i onemogućavaju javnost da dobije sve informacije koje su joj potrebne te stoga predstavljaju napad na svaku demokratsku instituciju, svakog građanina i javnost u cjelini.

  Ovim putem Vijeće želi da apelira na sve relevantne organizacije i institucije, kako domaće tako i međunarodne, da poduzmu sve što je u njihovoj moći i na najbolji i najbrži mogući način utiču na suzbijanje ovih negativnih pojava.

  Štampani mediji u BiH imaju pravo da iznose komentare i mišljenja o svim pitanjima bitnim za javnost BiH kao što imaju i pravo na “slobodu da izraze sopstvene stavove” (član 6. Kodeksa za štampu). Vijeće za štampu će uvijek nastojati da zaštiti ovo pravo.

  Vijeće za štampu je organizacija za samoregulaciju štampe u BiH. Vijeće je neovisno od političkih stranaka ili uticaja posebnih interesa i služi građanima i štampi u BiH.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.