Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopštenje za javnost povodom odluke Kantonalnog suda u sporu Zlatka Lagumdžije protiv Dnevnog avaza

  Saopštenje za javnost

  povodom odluke Kantonalnog suda u sporu Zlatka Lagumdžije protiv Dnevnog avaza

   

  Vijeće za štampu BiH je svjesno brojnih kontroverzi koje se tiču nedavne odluke Kantonalnog suda da prihvati tužbu za klevetu Zlatka Lagumdžije protiv lista Dnevni avaz.

  Jedan od najvažnijih zadataka Vijeća za štampu je da štiti slobodu štampe – što smo jasno isticali u brojnim prilikama. Iako se Vijeće za štampu uvijek protivi cenzuri štampe, ono nema ni mandat, a ni ambiciju da se miješa u pravni sistem Bosne i Hercegovine. Izuzetno je važno da u svakoj slobodnoj i demokratskoj zemlji sudovi sprovode zakone, a to podrazumjeva i Zakon o zaštiti od klevete.

  U zemljama sa dugom demokratskom tradicijom i slobodom štampe se pokazalo da mora postojati neka vrsta regulacije u svim sferama života, uključujući i novinarstvo. Evidentno je da u onim zemljama gdje postoji samoregulacija štampe, kao na primjer u Velikoj Britaniji i Švedskoj, ostale vrste regulacije od strane sudova nisu tako zastupljene, za razliku od zemalja gdje ne postoje vijeća za štampu i gdje su zakoni o privatnosti veoma striktni, kao što je to slučaj s Francuskom.

  Zaključak koji iz ovoga možemo izvesti je da ako su štampani mediji u stanju dokazati da mogu poštovati svoj vlastiti Kodeks za štampu, onda sud neće imati potrebe da se upliće u rad novina i novinara. Ovim se naravno ne želi reći da sudovi neće imati svoju ulogu u radu medija, naprotiv, svaka demokratska zemlja mora imati jedan efikasan zakonski sistem.

  Vijeće za štampu se nada da će svi oni koji rade u novinarskoj industriji prepoznati važnost i vrijednost samoregulatornog sistema i da će mu dati svoju punu podršku. Vijeće za štampu, sa međunarodnim predsjedavajućim na čelu, je nezavisna organizacija koja djeluje na području čitave BiH sa zadatkom da omogući slobodu štampe koja će biti odgovorna građanima BiH.


   

  Za dalje informacije molimo Vas kontaktirajte Sekretarijat Vijeća za štampu na tel: 272 270/271 ili e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.