Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reakcija Vijeća za štampu na tekst objavljen u listu "Dnevni avaz"

  REAKCIJA VIJEĆA ZA ŠTAMPU

  NA TEKST OBJAVLJEN U LISTU "DNEVNI AVAZ"

  Povodom teksta objavljenog u listu “Dnevni avaz” 12. maja 2004. pod nazivom “Vijeće za štampu BiH optužilo bh. medije zato što Karadžića i Mladića nazivaju ratnim zločincima”, Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine želi bh. javnost podsjetiti na razloge pokretanja monitoringa štampanih medija i cilj samog Izvještaja. 

  Kao što smo već u uvodniku prvog Izvještaja naglasili, namjera Vijeća za štampu BiH je da ukaže na najčešće trendove u štampi koji su u suprotnosti sa usvojenim odredbama jedinstvenog Kodeksa za štampu Bosne i Hercegovine, od čega smo izdvojili slijedeće:

  • kršenje člana 7. Kodeksa za štampu (Mogućnost odgovora)
  • kršenje člana 4. Kodeksa za štampu (Diskriminacija)
  • kršenje člana 10. Kodeksa za štampu (Osobe optužene za krivična djela)
  • kršenje člana 9. Kodeksa za štampu (Privatnost) i
  • kršenje člana 13. Kodeksa za štampu (Povjerljivost izvora informacija)

  Prema odredbama člana 10. Kodeksa za štampu “Novine i periodična izdanja neće nikoga tretirati kao kriminalca prije no što je donesena sudska presuda koja to potvrđuje. Novine i periodična izdanja imaju obavezu da ne donose preuranjene sudove o krivici optužene osobe i da štampaju informacije o odbacivanju optužbe ili oslobađanju osobe za koju su ranije objavili da je optužena ili da je suđenje počelo.” Smatramo da je ova odredba dovoljno jasan pokazatelj zbog čega je Vijeće za štampu uvrstilo u svoj izvještaj i slučajeve gdje se osumnjičeni/optuženi za ratne zločine tretiraju kao počinitelji kriminalnog djela ratnog zločina.

   

  Naša namjera ni u kom slučaju nije bila da povrijedimo osjećanja članova udruženja “Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa”, niti da “prozovemo” bilo kojeg člana ovog ili ostalih udruženja, kao ni da “optužimo bh. medije”, kako stoji u gore pomenutom članku. Kršenje odredbi člana 10. Kodeksa za štampu u tekstu pod nazivom “Subašić: Nismo zaboravile zločin koji nam se desio” na koji je “Dnevni avaz” ukazao se ne odnosi na izjavu gđe. Subašić, nego na novinarsku obradu samog teksta.

  Obzirom da je ovo prvi izvještaj Vijeća za štampu ove vrste, svjesni smo mogućih tehničkih propusta koje ćemo svako nastojati izbjeći u daljim izvještajima. Pozivamo ponovo sve one koji imaju bilo kakve komentare ili sugestije da nam ih prezentiraju kako bi naredni izvještaj bio potpuniji i, samim tim, bolji.

  Podsjećamo da je Vijeće za štampu BiH i prije ukazivalo na kršenje određenih odredbi Kodeksa za štampu, kao i na neophodnost otvorenog dijaloga sa urednicima i novinarima štampanih medija zbog čega smo organizovali i brojne konferencije i susrete sa urednicima. Vijeće za štampu BiH će i dalje nastaviti djelovati u istom pravcu i cilju, a to je što profesionalnija slika štampanih medija u BiH.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.