Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reagiranje Vijeća za štampu i online medije u BiH

  Na prijetnje, govor mržnje i pokušaj zastrašivanja
  GLORIJI LUJANOVIĆ, novinarki portala dnevnik.ba


  Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, sa zabrinutošću konstatuje da se trend napada na novinare s ciljem njihovog ušutkivanja, nastavlja.

  Vijeće najoštrije osuđuje prijetnje i govor mržnje koji su upućeni novinarki portala dnevnik.ba, Gloriji Lujanović, povodom njenog izvještavanja o kampovima i zločinima mudžahedina u Središnjoj Bosni tokom rata u BiH devedesetih, nazivajući je „ustaškom kurvom“ i pozivajući da joj neko „usta razvali“.

  Internetski prostor je u BiH slobodan i otvoren za slobodno izražavanje, razmjenjivanje kritičkog mišljenja i upućivanja konstruktivne kritike, i kao takav treba biti zaštićen. Zloupotreba slobode izražavanja radi širenja mržnje, upućivanja prijetnji i zastrašivanja, kao u ovome slučaju, kaznena su djela i tretiraju se po bh. krivičnim zakonima. Osobe koje pod nadimcima postavljaju ovakve kriminalne sadržaje treba da znaju da nisu nevidljive i da se njihov identitet lako može otkriti, te da mogu biti procesuirani u skladu sa odredbama krivičnih zakona u BiH.

  Pokušajem zastrašivanja mlade novinarke Glorije Lujanović nastoji se zaustaviti njeno profesionalno djelovanje. Profesionalna je obaveza novinara da izvještavaju građane o svemu što je u javnom interesu, i niko ne smije nikakvim, a pogotovu ne metodama prijetnji i zastrašivanja sprječavati i ucjenjivati novinare da to čine. Ako je neko nezadovoljan novinarskim izvještavanjem, smatra ga pogrešnim ili netačnim, postoje legitimne metode reagiranja, koje su svim građanima i institucijama na raspolaganju. Slanje demantija, ispravki pogrešnih navoda, novih informacija i činjenica Vijeću za štampu i online medije ili Regulatornoj agenciji za komunikacije, legitimni su načini reagiranja. Za slučajeve klevete otvorena je mogućnost podizanja tužbe za klevetu po Zakonu o zaštiti od klevete. Prijetnje, huškačka retorika i zastrašivanje su krivična djela i za svaku su osudu.

  Štiteći demokratsko pravo novinara da slobodno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije, poziva MUP i Tužilašto Hercegovačko-neretvanskog kantona da učine sve kako bi osoba koja je uputila brutalne prijetnje novinarki Gloriji Lujanović, bila privedena i procesuirana. Također, Vijeće za štampu i online medije ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja zaustavljanja njihovog slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka.


  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.