Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reagiranje na brutalni napad na novinara Vladimira Kovačevića


  Solidarnost sa novinarima, insistiranje da policija i tužilaštvo otkriju i kazne napadača na novinare koji su zastrašivani i napadani,
  i borba za slobodno novinarsko djelovanje, borba je svakog građanina za sebe i svoju slobodu!
  Divljačko gušenje novinarskih sloboda otvaranje je vrata gušenju demokracije i režimima koje niko od nas ne želi u Bosni i Hercegovini.

   

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije najoštrije osuđuje brutalni, divljački napad i ugrožavanje života kolege novinara Vladimira Kovačevića. Ovaj je napad krajnje zabrinjavajući i činjenicom da je u nizu mnogih verbalnih i fizičkih napada na novinare, koji su se dogodili u posljednje vrijeme.

  Bosna i Hercegovina takvim odnosom prema profesionalnim novinarima šalje opasnu predizbornu poruku najdrskijeg pokušaja ušutkivanja i zastrašivanja novinara koji bez manipulacije predočavaju javnosti istinu i činjenice.

  Prateći komentare građana na web-portalima ispod tekstova u kojima se jučer izvješćivalo o pokušaju ubojstva kolege Kovačevića, monitori Vijeća za štampu i online medije, sa nevjericom su čitali desetine poziva na prebijanje i ubojstva novinara, silovanje novinarki ili likovanja zboga onoga što se dogodilo, optužujući ih za sve što je loše u ovoj zemlji. Takva atmosfera sveopćeg potpuno pogrešnog stava prema novinarima i njihovom odgovornom i izuzetno važnom pozivu promicanja istine, rezultat su, između ostaloga, i poruka koje u svojim nastupima neki od javnih službenika redovito šalju prema javnosti, i u kojima se nedvojbeno ohrabruje na ućutkivanje novinara i na to da se više ne biraju metode za to.

  Vijeće za štampu i online medije apelira na građane Bosne i Hercegovine da ne podliježu takvim manipulacijama i da shvate da njihova sloboda, sloboda njihove djece i zemlje u kojoj žive ovisi od toga koliko su mediji slobodni i koliko su novinari slobodni da bez reperkusija i straha izgovaraju i pišu istinu.

  Sloboda izražavanja je demokratska vrijednost, kao i sloboda profesionalnog i odgovornog novinarstva. Zloupotrebljavajući slobodu izražavanja da bi se ugušila sloboda novinarskog izvještavanja za svakoga građanina koji to radi je bezumni čin gušenja vlastite slobode i vlastitog slobodnog života u BiH.

  Solidarnost sa novinarima, insistiranje da policija i tužilaštvo otkriju i kazne napadača na novinare koji su zastrašivani i napadani, i borba za slobodno novinarsko djelovanje, borba je svakog građanina za sebe i svoju slobodu!

  Divljačko gušenje novinarskih sloboda, otvaranje je vrata gušenju demokracije i režimima koje niko od nas ne želi u Bosni i Hercegovini.

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.