Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reakcija Vijeća za štampu BiH na pismo Rijaseta Islamske zajednice u BiH

  Sarajevo, 21. oktobar 2004.

  Reakcija Vijeća za štampu BiH

  na pismo Rijaseta Islamske zajednice u BiH upućeno oglašivačima magazina “Dani”


  Vijeće za štampu BiH smatra nekorektnim i neprimjerenim pismo Rijaseta Islamske zajednice u BiH firmama koje koriste reklamne usluge magazina “BH Dani” da prestanu sa oglašavanjem u ovom mediju.

  Vijeće za štampu BiH je svjesno da je naslovnica magazina “Dani” od 30.09.2004. izazvala ogorčenje Islamske zajednice i potrebu za reagovanjem. Međutim, umjesto pisma poslovnim partnerima magazina “Dani”, Islamska zajednica se trebala obratiti direktno magazinu “Dani” ili Vijeću za štampu BiH koje postoji zbog javnosti i čiji je osnovni zadatak da razmatra prigovore na pisanje štampanih medija u Bosni i Hercegovini. Vijeće za štampu BiH smatra da je moguće pronaći rješenje svakog spora dogovorom i otvorenim dijalogom, te da drastične mjere koje pojedine institucije preferiraju nisu potrebne.

  Pismo Islamske zajednice oglašivačima predstavlja oblik gušenja medija i uvođenja prakse da institucije koje se ne slažu sa uređivačkom politikom nekog medija pokrenu kampanju njegovog ekonomskog uništenja. Takva praksa je nedopustiva u zemljama koje poštuju načela demokratije i slobode medija i ne predstavlja fer odnos prema medijima.

  Vijeće za štampu BiH je organizacija koja promovira i brani osnovna načela slobode izražavanja, ali koja ujedno štiti pojedince od zloupotrebe te slobode. Pozivamo sve građane BiH da se obrate Vijeću za štampu BiH ukoliko imaju bilo kakav prigovor na pisanje štampanih medija u BiH. Više informacija o radu Vijeća za štampu BiH i načinima podnošenja prigovora možete dobiti u Sekretarijatu Vijeća za štampu BiH (Dženetića čikma 2, 71000 Sarajevo, tel: 033 272-270/1) ili putem web strane: www.vzs.ba .

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.