Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]s.ba

  Reakcija Vijeća za štampu BiH na fotografije objavljene u "Dnevnom avazu" i "Oslobođenju"

  Sarajevo, 29. oktobar 2004.

  Vijeće za štampu BiH razočarano objavom fotografija u “Dnevnom avazu” i “Oslobođenju”


  Vijeće za štampu BiH je veoma razočarano objavom fotografija na naslovnoj i 31. strani 3252 izdanja “Dnevnog avaza”, kao i fotografijom objavljenom na 25. strani “Oslobođenja” od 29. oktobra 2004. Riječ je o fotografijama beživotnog tijela 27-godišnjeg Nermina Hasanovića objavljenim uz tekstove “Još jedna grozna smrt narkomana” (“Dnevni avaz”) i “Pronađen još jedan leš mladića koji se predozirao” (“Oslobođenje”).

  Pored toga što je ovakav način obrade priloga u direktnoj suprotnosti sa članom 9. Kodeksa za štampu (Povreda privatnosti) jer prilozi nisu urađeni “obzirno” i “sa saosjećanjem”, Vijeće za štampu BiH smatra da bilo kakav oblik senzacionalističkog novinarstva ne ide u prilog novinarskoj profesiji. Shvatajući u potpunosti namjeru “Dnevnog avaza” i “Oslobođenja” da ukažu na pogubnost narkomanije i potrebu upućivanja čitalaca na sve posljedice koje nosi, Vijeće za štampu BiH je mišljenja da postoje obzirniji načini obrade priloga koji neće uključivati i ovako gnusne fotografije. Smatramo da za ozbiljne dnevne novine koje teže ka visokim standardima profesije ovakva vrsta izvještavanja može samo izazvati negativne reakcije kako čitalaca, tako i porodice i prijatelja tragično stradale osobe.

  Vijeće za štampu BiH poziva sve urednike štampanih medija u BiH, posebno urednike dnevnih izdanja da obrate više pažnje prilikom izvještavanja o ovakvim i sličnim događajima. Smatramo da fotografije stradalih, bilo da je riječ o djeci ili odraslima, imaju direktan negativan uticaj na šire čitateljstvo i ne doprinose mnogo boljem razumijevanju događaja.


   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.