Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Vijeće za štampu BiH održalo redovnu sjednicu u Sarajevu

  Vijeće za štampu BiH

  održalo redovnu sjednicu u Sarajevu

   

  Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine je 09. decembra tekuće godine održalo redovnu sjednicu u Sarajevu na kojoj su razmatrani prigovori javnosti na pisanje štampanih medija u BiH.

  Vijeće za štampu BiH je u periodu nakon sjednice održane u septembru riješilo jedan slučaj sporazumnim putem, tj. medijacijom, dok je na samoj sjednici razmatrano pet slučajeva.

  Vijeće je donijelo Odluke u vezi tri slučaja, dok je jedan vraćen Sekretarijatu za dodatni pokušaj medijacije. Obzirom da je Vijeću za štampu podnesen i prigovor koji ne spada u okvir djelovanja ove institucije, jer se ne odnosi na konkretan sadržaj u štampanom mediju, slučaj je vraćen podnosiocu prigovora. Donesene su slijedeće odluke:

  1. Vijeće za štampu BiH je prihvatilo prigovor gđice. Svetlane Đurković, predstavnice Udruženja Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba, na članke pod nazivom "Dnevnik revolucije – Sve je puno drogiranih pedera”, “Pederski lobi uzvraća udarac” i “Wanted” objavljene u 14. septembra 2004. u magazinu “Walter”.

  Prigovor se odnosio na tekstove koji su tretirali homoseksualizam, kao i na činjenicu da magazin “Walter” nije objavio reagovanje Udruženja Q. Vijeće za štampu BiH je konstatovalo kršenje odredbi člana 7. Kodeksa za štampu (Mogućnost odgovora) koje podrazumijevaju obavezu novinara da pruži mogućnost neposrednog odgovora osobama koje tekst tretira. Također, konstatovano je i kršenja člana 4. Kodeksa za štampu (Diskriminacija) prema kojem “novine i periodična izdanja moraju izbjeći prejudicirane i uvredljive aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, spol, seksualnu opredijeljenost, fizičku ili mentalnu bolest ili onesposobljenost”. Vijeće za štampu BiH se složilo da je u tekstovima izražen visoki stupanj netolerancije prema manjinama, te da je novinarski jezik bio neprimjeren i krajnje uvredljiv.

  2. Vijeće za štampu BiH je prihvatilo i prigovor g. Admira Softića, predsjednika Udruženja inžinjera opštine Banovići, na tekstove “Reakcija na javne istupe predsjednika Udruženja inžinjera opštine Banovići” i “Zbog navodnog prekoračenja i zloupotrebe ovlasti predsjednika najavili pokretanje postupka odgovornosti” objavljene u listu “Rudar”.

  Podnosilac prigovora je uputio demanti redakciji lista "Rudar" koji je, i pored insistiranja glavnog i odgovornog urednika, Redakcioni  odbor lista odbio objaviti u broju od 14. septembra 2004.

  Vijeće za štampu BiH smatra da je Redakcioni odbor time prekršio odredbe člana 7. Kodeksa za štampu (Mogućnost odgovora) koje definišu pravilo da će “…biti stavljena na raspolaganje mogućnost neposrednog odgovora u istom izdanju publikacije u kojem je i optužba”.

  Vijeće za štampu BiH smatra da list “Rudar”, u cilju objektivnog informisanja javnosti, treba objaviti demanti podnosioca prigovora u narednom izdanju.

  3. Vijeće za štampu BiH je prihvatilo i prigovor g. Muhameda Salkića, generalnog sekretara Rijaseta Islamske zajednice u BiH, na naslovnu stranu magazina “Dani” od 30.09.2004.

  Vijeće za štampu BiH je mišljenja da su “Dani” prekršili odredbu člana 4. Kodeksa za štampu (Diskriminacija) kojom je predviđena obaveza novina i periodičnih izdanja da moraju izbjeći prejudicirane i uvredljive aluzije prilikom izvještavanja, što “Dani” nisu ispoštovali objavivši fotomontažu koja na uvredljiv način prikazuje Reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića. Objavom fotografije dr. Cerića i broja telefona Islamske zajednice, “Dani” su prekršili i odredbe člana 1. Kodeksa za štampu (Opšte odredbe) koji nalaže obavezu novinara i njihovih publikacija prema javnosti da održe visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima. U isto vrijeme, Vijeće za štampu BiH smatra da je Islamska zajednica postupila nekorektno uputivši oglašivačima “Dana” pismo u kojem sugerišu prestanak ove prakse jer time podržavaju napise protiv Islamske zajednice.

  Više informacija o slučajevima razmatranim na sjednici ili riješenim medijacijom možete dobiti u Sekretarijatu Vijeća za štampu: tel: 033 372 270/271 ili email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.