Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reakcija povodom objavljivanja podataka o otmici dječaka u "Dnevnom avazu" od 10.12.2004.

  Sarajevo, 13. decembar 2004.

  Saopštenje za javnost


  Povodom objavljivanja podataka o otmici sedmogodišnjeg dječaka u “Dnevnom avazu” od petka, 10. decembra 2004.,Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine oštro osuđuje uredničku odluku da objavi informaciju o događajima prije okončanja policijske akcije. Vijeće za štampu smatra ovakav novinarski pristup pogrešnim i ne opravdava nastojanja uredništva “Dnevnog avaza” da igra ulogu stručnjaka u ocjenjivanju ispravnosti ponašanja medija u ovakvim i sličnim slučajevima.

  Vijeće za štampu smatra da je “Dnevni avaz” prekršio odredbe Kodeksa za štampu, koji su dobrovoljno usvojili novinari u BiH, ne postupajući u skladu sa članom 11. Kodeksa za štampu (Zaštita djece i maloljetnika) koji jasno definiše pravilo da novinari ne smiju objavljivati fotografije djece mlađe od 15 godina, niti podatke o djeci koja su na bilo kakav način umiješana u krivična djela, bilo kao počinioci, svjedoci ili žrtve. Objavljivanjem detaljnih podataka prekršena je i odredba Kodeksa za štampu u dijelu koji se odnosi na privatnost građana i obavezu novinara da će “obrade priloga koji uključuju lične tragedije biti uređene obzirno, a pogođenim licima će se prići diskretno i sa saosjećajem”.

  Vijeće za štampu BiH je svjesno moći medija i njihove preventivne i savjetodavne uloge, međutim, smatramo da je u ovom slučaju iskazano suviše medijske samovolje u odlučivanju i procjenjivanju. Naime, i pored molbe roditelja i policije svim medijima da ne objavljuju podatke o otmici zbog mogućnosti ugrožavanja istrage, “Dnevni avaz” je svjesno prekršio dogovor između medija i policije objavivši priču na naslovnoj strani. Vijeće za štampu osuđuje i postupak dnevnog lista “SAN” koji je objavio informaciju o otmici bez suviše konkretnih detalja, jer je i takva informacija mogla ugroziti istragu i sami tok policijske akcije.

  Vijeće za štampu BiH smatra da mediji imaju pravo i obavezu upoznati javnost sa ovim nemilim događajem, ali postoji i vrijeme i način na koji to informisanje neće povrijediti ni direktne učesnike, niti pravila profesije. Vijeće smatra potrebnim upozoriti sve medije u BiH da obrate više pažnje na apele policije, kao i mogućnost da svojim izvještavanjem, bez obzira kako dobronamjerno bilo, direktno ili indirektno mogu ugroziti istragu.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.