Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Vijeće za štampu u BiH organizira konferenciju za medije - Kampanja "Stop!Govor mržnje"

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BiH
  organizuje 
  KONFERENCIJU ZA MEDIJE 
  KAMPANJA: "STOP! GOVOR MRŽNJE 2019" U ONLINE MEDIJIMA 
  10.30h - 11.30h, srijeda, 19. juna/lipnja 2019. godine 
  Sarajevo, Hotel Evropa, Mezzanin sala

  Tokom kampanje "STOP! Govor mržnje 2018" Vijeće za štampu i online medije u BiH registriralo je 2.544 slučaja govora mržnje. Izdato je preko 926 upozorenja, a obrisano preko 1.300 komentara koji sadrže govor mržnje.

  Vijeće za štampu, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije u BiH, u saradnji sa Institutom za izvještavanje o ratu i miru - IWPR i Media Content Management - MCM, organizuje konferenciju za medije, 19.06.2019. godine u hotelu Europa, na kojoj će biti predstavljena Kampanja - "STOP! Govor mržnje 2019".

  Podršku Kampanji daju Međunarodna organizacija za migracije - IOM i USAID. Kampanja "STOP! Govor mržnje" realizira se do januara 2020. godine. U ovogodišnju Kampanju će biti aktivno uključeni online mediji, oglašivači i studenti novinarstva iz čitave BiH.

  Cilj projekta je zaštita slobode govora i slobode izražavanja, metodom praćenja i sprječavanja širenja govora mržnje u komentarima posjetilaca, te edukacijom drugih, ovim problemom pogođenih, sfera. Govor mržnje jedan je od akutnih problema sa kojima se susreću online mediji u BiH.

  Edukacijom posjetilaca online medija, ali i oglašivača i studenata u BiH, o tome da sloboda izražavanja i sloboda govora ne podrazumijevju i pravo na širenje govora mržnje, huškanja ili upućivanja prijetnji, već predstavljaju krivična djela, nastojat će se preventivno djelovati na pojavu problema govora mržnje u online medijima.

  Uz punu podršku urednika i vlasnika 20 online medija, monitori Vijeća za štampu u BiH pratit će komentare posjetilaca portala, postavljajući znak "Stop! Govor mržnje" ispod komentara sa sadržajima prepoznatim kao huškački govor, govor mržnje, ili prijetnje, uz opomenu da je govor mržnje krivično djelo, a ne sloboda govora, i da osobe koje šire govor mržnje ili upućuju prijetnje, mogu biti krivično gonjene i tužene u skladu sa Krivičnim zakonima u BiH. Drastični sadržaji sa govorom mržnje odmah će biti uklonjeni, a postavljači takvih komentara banovani na određeni vremenski priod ili trajno. U nekim slučajevima te osobe će biti prijavljene policiji.

  Aktivnosti ovogodišnje kampanje proširene su sa online medija i na oglašivače i studente novinartsva u BiH, radi želje za suzbijanjem nastanka problema govora mržnje. Isključivo masovnim djelovanjem, ne samo u medijima, već i u drugim odlučujućim oblastima, moguće je uticati na pojavu i širenje govora mržnje u bh.društvu. U cilju što potpunijeg rješavanja ovog problema, Vijeće za štampu u BiH, zajedno sa partnerima, organizirati će edukacije za uposlenike online medija o prepoznavanju i reagovanju na govor mržnje u njihovom online prostoru, također, realizirati će edukacije za studente novinarstva širom BiH o govoru mržnje i njegovom ugrožavanju ljudskih prava i sloboda. Po prvi put u ovakvu kampanju uključeni su i oglašivači kroz organizaciju direktnih sastanka, radionica i aktivnu borbu protiv govora mržnje u online medijima. Online mediji i marketing oglašivači iz BiH raditi će pod zajedničkim motom – Mi smo protiv govora mržnje! Kampanja „Stop! Govor mržnje“ trajati će do januara 2020. godine.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.