Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  19.9.2019. Fokus grupa - Usvajanje Smijernica za izvještavanje o nasilnom ekstremizmu i terorizmu, suradnja Vijeća za štampu i online medije i OSCE misije u BiH

  19. septembra/rujna 2019. Godine u 10.30h Hotel Ibis, Sarajevo

  Vijeće za štampu, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije u BiH, u suradnji sa Misijom OSCE-a u BiH organizira Fokus grupu za donošenje Smijernica koje se odnose na izvještavanje o slučajevima nasilnog ekstremizma i terorizma, 19. septembra/rujna 2019. godine u Hotelu Ibis u Sarajevu, sa početkom u 10:30h.

  Usvajanje ovoga seta Smijernica pomoći će novinarima u situacijama kada izvještavaju o osjetljivima temama nasilnog ekstremizma i terorizma, a potreba za tim je prepoznata u diskusiji sa urednicima i novinarima na OSCE-ovoj konferenciji o ovim temama održanoj u septembru 2018. godine.

  Fokus grupa će okupiti medijske stručnjake, urednike i novinare medija iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Tuzle, kao i stručnjake za borbu protiv terorizma i ekstremnog nasilja.

  Učesnici Fokus grupe razgovaraće o važnosti tačnih informacija zasnovanih na činjenicama, nezavisnosti, nepristrasnosti, humanosti, transparentnosti i odgovornosti, kada je riječ o medijskome praćenju nasilnoga ekstremizma i terorizma, kao i pažljivosti u informiranju javnosti o ovako osjetljivim temama, što je od izuzetne je važnosti.

  Znati kada i na koji način izvjestiti, kako sebe kao izvještača zaštiti, koje izvore informacija koristiti i kako ih provjeravati, značajno je za svakoga izvještača.
  U suprotnome, mediji i nenamjerno mogu pomoći počiniteljima da postignu svoj cilj, a to je širenje panike, podjela i straha.

  Uvodničari i Panelisti su: Vildana Selimbegović Predsjednica Skupštine Vijeća za štampu i online medije u BiH i Gl. odg. urednica i Direktorica “Oslobođenja”; Selma Zeković, Misija OSCE-a u BiH; Mario Janeček, Stručni savjetnik iz oblasti borbe protiv terorizma u Ministarstvu sigurnosti BiH; Ljiljana Zurovac, Direktorica programa Vijeća za štampu i online medije u BiH.

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.