Reakcija Vijeća na odnos MUP RS prema medijima

Štampa

Reakcija Vijeća na odnos MUP RS prema medijima


Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine smatra krajnje neprihvatljivim optužbe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da mediji, u tom entitetu, vrše pritisak na pomenuto ministarstvo u cilju njegove destabilizacije.

Vijeće za štampu podsjeća da je jedna od osnovnih zadaća profesionalnih medija informisanje javnosti o radu javnih insitucija. Neometano djelovanje medija u ispunjavanju njihovih profesionalnih aktivnosti od izuzetnog je značaja za uspostavu slobodnog i demokratskog društva, kakvo Bosna i Hercegovina želi postati.

Za očekivati je da institucije sistema, poput ministarstava unutrašnjih poslova, imaju mnogo važnijih zadataka od ocjenivanja rada medija, posebno u društvima opterećenim mnogobrojnim problemima postratne svakodnevnice, stav je Vijeća.

Vijeće za štampu je prva samoregulatorna organizacija na području jugoistočne Evrope, čiji je cilj očuvanje slobode štampe i primanje prigovora javnosti na rad novina i magazina.

Za više informacija kontaktirajte Zinaidu Babović, menadžera za medije i informiranje javnosti

tel: 033 372 270/271 ili email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.