Vijeće za štampu oštro osuđuje poziv na informativni razgovor glavne urednice i direktora “Oslobođenja”

Štampa

Vijeće za štampu

oštro osuđuje poziv na informativni razgovor glavne urednice i direktora “Oslobođenja”


Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine smatra poziv Policijske uprave (PU) Novi Grad na informativni razgovor glavne urednice i direktora sarajevskog dnevnika Oslobodjenje, na osnovu krivične prijave dnevnog lista Dnevni Avaz, ozbiljnim incidentom.

Prihvatanje krivične prijave na mala vrata uvodi krivičnu odgovornost za javnu riječ, što je u suprotnosti sa Odlukom Visokog predstavnika o Dekriminalizaciji klevete. Osim toga, pozivanje na informativni razgovor predstavlja ugrožavanje prava na slobodu štampe i zastrašivanje novinara, za šta nema mjesta u zemlji koja se obavezala na poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima, a samim tim i na očuvanje slobode izražavanja, stav je Vijeća.

Vijeće za štampu je prva samoregulatorna organizacija na području jugoistočne Evrope, čiji je cilj očuvanje slobode štampe i primanje prigovora javnosti na rad novina i magazina.

Za daljne informacije kontaktirajte Sekretarijat Vijeća za štampu, tel: 033 272 270/271 ili email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.