Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluke Vijeća za štampu sa sastanka održanog u Sarajevu

  Odluke Vijeća za štampu sa sastanka održanog u Sarajevu


  Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine je na svom sastanku održanom 25.06.2003. godine, od pristigla 4 slučaja, donijelo tri odluke vezane za žalbe na tekstove objavljene u printanim medijima. Četvrti slučaj je vraćen Sekretarijatu za dodatne informacije, dok je u proteklom periodu Vijeće za štampu riješilo dva slučaja putem medijacije.

  Žalbe za koje je Vijeće donijelo zvanične odluke su slijedeće:

  1. Žalba g. Mile Arsenića, direktora Mlijekoprodukt d.o.o. Kozarska Dubica, na članak objavljen 14.04.2003. u “Dnevnom avazu” pod nazivom «Zaplijenili dvije tone mlijeka u prahu». Žalba se odnosila na objavljivanje fotografije Mlijekoprodukt proizvoda uz tekst o ukrajinskom mlijeku zaraženom antibiotikom hloramfenikol. Iako je publikacija u pitanju objavila demanti Mlijekoprodukta, Vijeće za štampu smatra da je objavljivanjem prvog članka nanesena značajna šteta ugledu firme, što je i bio razlog prihvatanja žalbe. «Dnevnom avazu» je preporučeno da uputi i objavi izvinjenje firmi zbog mogućeg nanošenja štete koju je članak prouzorkovao.

  2. Žalba g. Nijaza Mesihovića, profesora Ekonomskog fakulteta u Sarajevu na tekst objavljen 17.05.2003. u “Dnevnom avazu” pod naslovom “Lagumdžija i Grabovac dobili najgore ocjene”. Žalba se odnosila na rezultate ankete Unije studenata Univerziteta u Sarajevu, konkretno na podatak o iznuđivanju kupovine profesorskih knjiga od strane univerzitetskih profesora, među kojima i profesora Mesihovića. Obzirom da publikacija nije objavila demanti g. Nijaza Mesihovića u kojem se negira bilo kakva ucjena studenata ili obaveza kupovine knjiga, Vijeće za štampu je odlučilo prihvatiti žalbu. Konstatirano je kršenje člana 7. Kodeksa za štampu (Pravo na odgovor) zbog ne pružanja prostora u novinama za prezentiranje stava i druge strane. 3. Žalba gđe. Safete Ovčina, direktorice bosanskohercegovačkog radia iz St. Louisa, na tekst pod nazivom «Razdor u St. Louisu» objavljen u rubrici Reagiranja magazina “Ljiljan”. Vijeća za štampu je prihvatilo žalbu konstatirajući povredu člana 7. Kodeksa za štampu (Pravo na odgovor).

  Razlog donošenja ovakve odluke Vijeća za štampu je taj što je publikacija objavljivanjem članka «Razdor u St. Louisu» ustupila prostor prof. Ahmetu Hajdareviću da prezentira svoje viđenje medijske situacije u ovom gradu, dok u isto vrijeme nije pružena prilika gđi. Ovčina da na isti način replicira i prezenira svoj stav vezano za optužbe iz teksta. Vijeće za štampu smatra da gđi. Ovčina treba biti pružena prilika da iznese svoj stav, objavljivanjem demantija dostavljenog redakciji.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.